Történelem

Sírva búcsúztak a magyar hazától

1946-ban ezen a napon kezdték meg német honfitársaink kitelepítését Budakesziről

Kollektív büntetésként kétszázezer német honfitársunkat hurcolták meg és taszították ki 1946-ban. Abban az évben, ezen a napon Budakeszin kezdődött meg németek kitelepítése. A kormány mintegy négyezer embert, a város lakosságának felét deportálta Németországba.

Sírva búcsúztak a magyar hazától
1946-ban ezen a napon kezdték meg német honfitársaink kitelepítését Budakesziről
Fotó: Wikipedia

1946. január 19-én hagyta el Magyarországot – egész pontosan Budaörsöt – az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német nemzetiségű lakosokat szállította Németországba. Ugyanezen a napon a mai XVI. kerület területéről több, mint 130 embert, többségében német származásúakat vettek őrizetbe szovjet katonák, hogy kényszermunkára, málenkij robotra küldjék őket a Szovjetunióba, ahonnan sokan egyáltalán nem tértek már vissza. Ezzel kezdetét vette a magyarországi németség elhurcolása: legalább kétszázezer honfitársunkat telepítették ki. A visszaemlékezések szerint többségük sírva búcsúzott a hazától.

Március 19-én Budakeszin kezdődött meg német honfitársaink kitelepítése. A kormány mintegy négyezer embert, a város lakosságának felét deportálta Németországba.

Elsőként a Budapest környéki falvak német nemzetiségű lakóit telepítették ki, majd a Dunántúl és a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl következett. Egy-egy község – a velük ellenséges sajtó nyelvhasználata szerint – megtisztítása pár nap alatt megtörtént. Az elhurcoltak zömét Németország amerikai, kisebb részét pedig a szovjet megszállási övezetébe vitték. 1946 és 1949 között tíz-tizenötezer ember illegálisan visszaszökött Magyarországra.

A németek kitelepítését az 1949. október 11-én megjelent kormányrendelet törölte el, biztosítva a német nemzetiségű lakosoknak az állampolgári jogokat.

A Magyar Országgyűlés 2012. december 10-én január 19-et a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította.

Kapcsolódó írásaink