Történelem

Ma van a magyar rejtvényfejtők világnapja

Egy igazi legendához kapcsolódik az első magyar keresztrejtvény története

Február 3-án ünnepeljük a magyar rejtvényfejtők napját annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles magazin, amely vasárnaponként került az újságárusokhoz, ugyanis akkor az volt az egyetlen munkaszüneti nap.

1925-ben a keresztrejtvény Magyarországra is megérkezett. Kristóf Károly újságíró a Ma Este című képes hetilap szerkesztőségében figyelt fel az angol Daily Mail hasábjain egy ideje megjelenő, Crossword-Puzzle feliratú furcsa ábrákra – írta Múlt-kor.hu.

Megmutatta kollégáinak, akikkel úgy gondolták, hogy egy világlap nem véletlenül közöl ilyesmit, érdemes lehet átvenni és magyarra fordítani. Az angol minta alapján Kristóf elkészítette a keresztszórejtvény (ahogy az angolból fordították) hazai változatát.

A Ma Este keresztrejtvénye egy 10×10-es mező volt, 17 fekete négyzettel, 25 vízszintes és 18 függőleges elemmel:

Magyarország első keresztrejtvénye.
Magyarország első keresztrejtvénye
Fotó: Urban Legends


Vízszintes olvasandó: 1. Egy fővárosi színház. 2. Szórakozóhely. 3. Laknak benne. 4. Érc. 5. Uri Játék. 6. Állat. 7. Színházi kellék. 8. Külföldön sikert aratott magyar színmű. 9. Embert utánzó figura. 10. Háziállat. 11. Ismert budapesti filmszínház. 12. Keleti népfaj. 13. Fogoly. 14. Társasvállalat rövidítése. 15. Görög férfiszépség. 16. Szerb város. 17. Expresszionista művészeti lap. 18. Orosz folyó. 19. Az első ember párja. 20. Fényforrás. 21. Állat. 22. Budapesti kávéház. 23. Kérdőszócska. 24. Budapesti star. 25. Elem.

Függőleges Olvasandó: 1. Magyar színpadi író. 9. Női név. 11. Időjelző. 18. Aki örökké vonz. 19. Földmives szerszám. 20. Indulatszó. 21. Harmadik személy. 23. Feltételes szócska. 26. Férfinév. 27. Északi katholikus nemzet. 28. Golyós játék. 29. Testrész. 30. Menyasszony neve. 31. Kellemetlen meglepetés. 32. Ugrándozó lény. 33. Kínai cserjéből készült ital. 34. Gazdasági intéző. 35. Görög isten.

A legenda szerint a kész rejtvényt szerette volna kipróbálni valakin, ezért leszaladt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületbe, ahol egy fiatalember éppen a verseskötetét árulta.

Fölhívta a szerkesztőségbe, leültette, s elé tette a feladványt, de a fiatalembert nem hozta lázba a trükkös négyzetháló látványa. „Van nekem elég rejtvény az életemben!” – mondta, azzal felállt és elment. A fiatalembert József Attilának hívták, és ma már a magyar költészet halhatatlanjaként tiszteljük.

1925-ben a keresztrejtvény Magyarországra is megérkezett a Ma este című képes hetilapban.
1925-ben a keresztrejtvény Magyarországra is megérkezett a Ma Este című képes hetilapban
Fotó: Múlt-kor

Az első rejtvény megjelenése után két héttel Az Újság című napilap is előrukkolt egy keresztrejtvénnyel, amelynek a későbbi rejtvénykirály, Grätzer József (Karinthy Frigyes titkára) volt a készítője. Az új rejtvényfajtát aztán más lapok is sorra átvették, és elindult hódító útjára a magyar keresztrejtvény.

A fekete-fehér négyzetek világa által nyújtott szórakozás sikerére jellemző, hogy a kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán – szinte hihetetlen – fődíjat, egy körúti bérházat lehetett nyerni.

A szokatlan agytorna az egyszerű emberektől a hírességekig mindenkit rabul ejtett.

Szenvedélyes rejtvényfejtő hírében állt Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Karády Katalin, de szívesen töltötte ezzel az idejét Tolnay Klári, akinek emlékszobájában ott látható az a feladvány, amelybe közvetlenül a halála előtt kezdett.

Az évek során megszületett a magyaros keresztrejtvény is, amelynek minden mástól eltérő sajátossága az általában egy vicc csattanóját vagy idézetet tartalmazó fősor elkanyarodása volt.

A keresztrejtvény hazai históriájába természetesen a történelem is beleszólt, az 50-es évek elején polgári szórakozásként megbélyegzett rejtvényfejtés miatt a kiadás átmenetileg visszaszorult. A játékos kedvű emberek átvészelték ezt az időszakot, és 1957. február 3-án megjelent a Füles rejtvényújság, amelynek születésnapját 2007-ben a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították.

Kapcsolódó írásaink