Történelem

Női vámpír csontvázára bukkantak Lengyelországban

A sarló lefejezte volna ha megpróbál kikelni a sírból

A vérszívó szellem vagy az emberi húst fogyasztó démon fogalma szinte minden civilizáció mitológiájában és népmeséiben szerepel. Az egyik legkorábbi vámpírábrázolások az akkádok, szamáriaiak, asszírok és babiloniak ékírásos szövegeiből származnak – írja az Ancient Archaeology.

Női vámpír csontvázára bukkantak Lengyelországban
Egy női „vámpír” csontvázára bukkantak Lengyelországban
Fotó: Facebook/Ancient History & Art

A 18. század folyamán tetőfokára értek a vámpírészlelések Kelet-Európában, gyakoriak voltak az exhumálások, a karózások.

A régészek egy észak-lengyelországi város, Bydgoszcz közelében találták meg a sírt.

Antropológiai tanulmány feltárta, hogy a nőnek kiálló elülső fogai voltak, ami arra utal, hogy megjelenése arra késztette a babonás helyieket a 17. században, hogy boszorkánynak vagy vámpírnak bélyegezzék. Feltámadásától tartva sarlót helyeztek a nyakába, míg a bal láb lábujjához lakatot kötöttek.

Dariusz Poliński, a Miklós Kopernikusz Egyetem professzora a sarlóra utalva kifejtette, hogy a pozíció lefejezte volna az egyént, ha megpróbált volna felkelni a sírból.

A sír morbid jellege ellenére a nőt selyemsapkával a fején temették el, ami luxuscikknek számított a 17. században, ami arra utal, hogy az elhunyt magas társadalmi státuszú volt.Kapcsolódó írásaink