Történelem

Az elmúlt egy év legérdekesebb bibliai vonatkozású régészeti kutatási eredményei

A Biblia történeti hitelességének kérdése már régóta foglalkoztatja az emberiséget, napjainkig pedig számos olyan felfedezés látott napvilágot, ami összefüggésben állhat azokkal a történetekkel, amelyek a világ legelterjedtebb, és legtöbb nyelvére lefordított könyvében szerepelnek. Ráadásul Izrael és a hozzá szomszédos országok rendkívül gazdagok az emberiség elmúlt kétezer évének történelmével kapcsolatos leletekben, éppen ezért aligha van olyan hónap, hogy ne találnának újabb és újabb relikviákat a feltárások során. Az elmúlt egy év legérdekesebb bibliai vonatkozású régészeti leleteiről a LiveScience készített egy összeállítást.

Az elmúlt egy év legérdekesebb bibliai vonatkozású régészeti kutatási eredményei
A Holt-tengeri tekercsek olyan ősi szövegek, amelyek az Eszter könyve kivételével a teljes Ótestamentumot tartalmazzák héber nyelven
Fotó: livescience.com

Az ősi oltár, ami egy lázadás történetét meséli el

Egy több mint 2800 évvel ezelőtti lázadás történetét meséli el egy Jordániában felfedezett oltár, és amelyet a héber Biblia is megemlít, és amely tulajdonképpen Moáb királyságának Izrael királyság elleni felkeléséről szól - írja a tudományos weboldal.

Az oltáron szereplő moábi nyelven írt felirat megerősíti, hogy Mésa meghódította Atarothot
Az oltáron szereplő moábi nyelven írt felirat megerősíti, hogy Mésa meghódította Atarothot
Fotó: livescience.com

A bibliai mese szerint Moábnak bárányokkal és gyapjúval fizettek Izraelnek tiszteletet, de később Moáb királya, Mésa csalódott az egyességben, és hadsereget toborzott, hogy megtámadja a nála sokkal nagyobb hatalmat, amit később le is győzött, és elhódította Izraeltől Ataroth városát.

Habár az oltárt eredetileg 2010-ben fedezték fel, csupán mostanában számoltak be arról, hogy a rajta szereplő moábi nyelven írt felirat megerősíti, hogy Mésa meghódította Atarothot, megemlítve a legyőzött városból származó bronz zsákmányát is. Emellett a felirat egy másik része 4000 idegen embert ír le, akik nagy számban elmenekültek, továbbá egy „elhagyatott” várost is megemlít.

Az apostolok temploma

A bizánci korban épült, és Izrael északi részén felfedezett templom egy rég elveszett istentiszteleti hely lehetett, Péter és András apostolok otthona fölött.

s
A körülbelül 1400 éve épült templom szerkezetét 2019-ben fedezték fel a Galileai-tenger közelében
Fotó: livescience.com

A körülbelül 1400 éve épült templom szerkezetét 2019-ben fedezték fel a Galileai-tenger közelében, amiben mozaikok és faragott márvány maradványait találták meg régészek. Felfedezőik úgy vélik, hogy a templom a Bétszaida zsidó halászfalu helyén lehetett, ahol a Biblia szerint Jézus ötezer embert táplált öt kenyérrel és két hallal. A régészek úgy vélik, amennyiben így van, a feltárt templom lehet a legendás „Apostolok Egyháza”, amit Jézus eredeti tanítványainak tiszteletére építettek, akik közül az egyik (Péter) a korai keresztény egyház első vezetője lett.

A filiszteusok származása

Az előző év egyik legérdekesebb bibliai felfedezése azonban a filiszteusok ősi temetkezési helyén feltárt maradványokból kimutatható DNS-ben keresendő. Az elvégzett DNS vizsgálatok ugyanis azt sugallják, hogy a filiszteusok azoktól az emberektől származtak, akik körülbelül háromezer évvel ezelőtt Görögországból, Szardíniaból vagy az Ibériai-félszigetről vándoroltak Levantébe, a Földközi-tenger keleti részét felölelő területre.

s
A filiszteusok azoktól az emberektől származhattak, akik körülbelül háromezer évvel ezelőtt Görögországból, Szardíniaból vagy az Ibériai-félszigetről vándorolhatta Levantébe
Fotó: livescience.com

A filiszteusok olyan nép, amelyet többször említenek a héber Bibliában és az ókori egyiptomiak írásaiban is. Ezek a szövegek korábban a régészeket Askelón városába, a mai Izraelbe vezették, ahol bronzkori görög tárgyakra emlékeztető relikviákat is találtak.

Poncius Pilátus hatalmas sugárútja

Poncius Pilátus praefectus személye elsősorban a Biblia újszövetségi részének elbeszéléseiből ismert, ő volt az, aki halálra ítélte Jézust.

s
Ez a felfedezés új fényt vethet Poncius Pilátus és a zsidó nép közötti viszonyra
Fotó: livescience.com

A régészek nemrég fedezték fel a Pilátus által épített, hatszáz méter hosszú körutat, amelynek építéséhez tízezer tonna mészkőt használtak fel, és valószínűleg ez az út kapcsolata össze a jeruzsálemi Siloám-medencét a szent Templom-heggyel, ahol az ősi zsidó zarándokok imádkoztak.

Ez a felfedezés pedig új fényt vethet Poncius Pilátus és a zsidó nép közötti viszonyra.

A Holt-tengeri tekercsek titka

A Holt-tengeri tekercsek olyan ősi szövegek, amelyek több mint kétezer évig fennmaradtak a sivatagi barlangokban, a Qumran régészeti lelőhelye közelében, és amelyek az Eszter könyve kivételével a teljes Ótestamentumot tartalmazzák héber nyelven. 2019-ben ráadásul a kutatóknak sikerült megfejteni a leginkább érintetlen tekercs, a Templom-tekercs megőrzésének titkát.

s
A Holt-tengeri tekercsek olyan ősi szövegek, amelyek az Eszter könyve kivételével a teljes Ótestamentumot tartalmazzák héber nyelven
Fotó: livescience.com

Ezt a tekercset ugyanis olyan sós ásványi anyagokkal itatták át, amelyek nem abból a barlangból származnak, ahol a tekercseket is találták, továbbá egyik tekercsen sem találtak ahhoz hasonló kimutatható anyagokat. A tudósok ráadásul azt is megállapították, hogy a Templom-tekercset szándékosan konzerválták ezzel a módszerrel.

Kapcsolódó írásaink