Történelem

Müller Lászlóra emlékeztek Csíkszeredában

Egyházi szertartással és katonai tiszteletadással emlékeztek meg pénteken Csíkszeredában Müller László sorkatonáról, aki máig tisztázatlan körülmények között hunyt el 1989 decemberében - írja az Erdély Ma.

Müller Lászlóra emlékeztek Csíkszeredában
Müller László erdélyi magyar sorkatona síremléke
Fotó: Székely Hírmondó

A méltóságteljes főhajtás a román himnusszal kezdődött, majd római katolikus és ortodox fohásszal folytatódott.

„Krisztus is idegenek között halt meg, és temették el, ugyanígy a mieink közül is sokan idegenben vesztették életüket a háborúk, szabadságharcok, forradalmak idején. Testvérünk, Müller László Brassóban hunyt el, kötelességünk megemlékezni róla. Sírjára helyezzünk koszorúkat, és gyújtsunk gyertyát érte” – fogalmazott Darvas Kozma József címzetes esperes.

A síremléknél a város vezetése, az erdőaljai hegyivadász dandár és a Hargita Megyei Prefektúra helyezett el koszorúkat.

Müller László erdélyi magyar sorkatona a kommunizmusban kötelező katonai szolgálatot a predeáli hegyivadász alakulatnál teljesítette, de a népfelkelés következtében Brassóba vezényelték. Az akkori pártbizottság székháza közelében érte a gyilkos golyó 22-ről 23-ra virradóan. Fejlövés végzett vele. Később posztumusz alhadnaggyá léptették elő, a forradalom hősi halottjának nyilvánították, a csíkszeredai utca, ahol lakott, az ő nevét viseli.

Kapcsolódó írásaink

Újjászületés, karácsony Erdélyben

ĀTőkés Lászlót 1990 tavaszán püspökké választották. Szolgálatának, lelkipásztori hitvallásának ars poeticáját így fogalmazta meg: „Istennel a népért”