Tech

Már roma nyelven is tud a Google Fordító

Ennyi új nyelv még sosem vált egyszerre elérhetővé

Nagy dobással állt elő a Google fejlesztői csapata, egy füst alatt 110 új nyelv támogatását adta hozzá a gépi fordítószolgáltatáshoz – írja az Origo.

Már roma nyelven is tud a Google Fordító
Pontos listát nem tett közzé a cég, de megtalálható köztük például az afar, a csecsen, a kantoni, a manx, a pandzsábi (shahmukhi), a tamazight, a tok piszin, továbbá a roma is
Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens

A legújabb frissítési körben kevesek által beszélt nyelvek csatlakoztak a szolgáltatás kínálatához, van amelyiket csak néhány ezer ember ért világszerte, de akad százmillió fő által ismert is.

Ettől függetlenül a mostani nyelveket összesen 614 millióan beszélik világszerte, a Föld népességének olyan nyolc százalékáról van szó.

Pontos listát nem tett közzé a cég, de megtalálható köztük például az afar, a csecsen, a kantoni, a manx, a pandzsábi (shahmukhi), a tamazight, a tok piszin, továbbá a roma is. A romát külön kiemelte a Google, szerinte ugyanis az ilyen nyelveknél nagy kihívást jelent a rengeteg nyelvjárás, és nem egyszerű megoldani a gépi fordítást. Ekkor jönnek nagyon jól a nagy nyelvi modellek képességei.

Kapcsolódó írásaink