Tech

Titokban rögzíti a hangunkat a Google

Sokan nem tudják, de a Google felveszi a hangot akár egy egyszerű keresés közben is

Egyre gyakrabban van arról szó, hogy a különféle alkalmazások rögzítenek bizonyos adatokat a felhasználókról, így pedig összeállítják a virtuális profilját. Korábban már többször vitáztak erről az emberek, mivel sokan kifejezetten károsnak tartják. A Google a hangot is rögzíti, most eláruljuk, hogyan és miként kapcsolható ki – írja az elle.hu.

Titokban rögzíti a hangunkat a Google
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Aki használ Gmail-levelezőt vagy van androidos okostelefonja, biztosan rendelkezik Google-fiókkal. Ebben a fiókban pedig elég sok adatot összegyűjt a Google, többek között azt, hogy ki merre járt, illetve, különféle hanganyagokat. A legtöbbet akkor menti el, amikor valaki a hangalapú keresést használja vagy csak véletlenül bekapcsolja.

A Google vezetői korábban elárulták, ezeket a hanganyagokat valóban eltárolják, viszont általában nem használják fel.

Egyes hangtechnológiai fejlesztések esetén a beállítás bekapcsolt állapotában mentett hangmintákat képzett ellenőrök elemzik, akik meghallgatják, átírják és megjegyzésekkel látják el, hogy a Google szolgáltatásai jobban értelmezzék a hangot – árulta el korábban a Google. Elmondták, hogy a hangfelismerés fejlesztéséhez szoktak hangmintákat használni, ám ezeket mindig leválasztják az adott fiókról, így nem lehet összekapcsolni egyik felhasználóval sem.

A funkciót viszonylag egyszerűen ki lehet kapcsolni. Ehhez be kell lépni a Google-fiók kezelése menüpontba, majd az Adatok és adatvédelembe. Az Internetes és alkalmazástevékenységek fület szükséges kiválasztani, ezután a Tartalmazza a hangtevékenységeket ablakból eltávolítani a pipát.

A Google ebben az esetben nem tárol semmiféle hangrészletet, és ezeket nem is használják fel további elemzésekre.

Kapcsolódó írásaink