Tech

A start előtt elhalasztották egy orosz–fehérorosz–amerikai legénységű űrhajó indítását Bajkonurban

A tervek szerint több mint három órányi repülés után kellett volna dokkolni a Nemzetközi Űrállomás Pricsal moduljához

Törölte közvetlenül a start előtt a Bajkonur Űrközpont csütörtökön az orosz–fehérorosz–amerikai legénységű Szojuz MS–25 űrhajót szállító Szojuz–2.1a hordozórakéta indítását.

A start előtt elhalasztották egy orosz–fehérorosz–amerikai legénységű űrhajó indítását Bajkonurban
A Gagarin Űrhajósok Kiképző Központja által közzétett képen Tracy Dyson, a NASA űrhajósnője, Oleg Novickij, a Roszkozmosz űrhajósa és az űrrepülésben részt vevő fehérorosz Marina Vasziljevszkaja, a Belavia légiutas-kísérője a komplex záróvizsgán (jobbról balra)
Fotó: AFP/Gagarin Cosmonaut Training Center

Az indítás automatikusan állt le. Az űrhajó fedélzetén Oleg Novickij orosz, Marina Vasziljevszkaja fehérorosz és Tracy Dyson amerikai űrhajós tartózkodott.

Miközben a Roszkoszmosz orosz űrhivatal már a tervezett startot közvetítette, a központ elrendelte az indítókomplexum egységeinek kiindulási állapotba helyezését és a rakéta 24 órás parkoltatását.

Az automatikus leállítás okát nem közölték azonnal, de a Roszkoszmosz a Telegram-csatornáján tájékoztatást ígért. A NASA amerikai űrkutatási hivatal az X közösségi hálózatban sugárzott adás során azt közölte, hogy a Szojuz hajtóművei nem kapcsolódtak be időben, és az indítást március 23-án, szombaton ismétlik meg. A Roszkoszmosz ezt az információt nem kommentálta azonnal.

Az űrhajónak a tervek szerint több mint három órányi repülés után kellett volna dokkolnia a Nemzetközi Űrállomás Pricsal moduljához.

Novickij és Vasziljevszkaja 12 napot töltött volna az állomáson, majd a Szojuz MS–24-es űrhajóval tért volna vissza a Földre. Dyson az orosz–amerikai „keresztrepülési megállapodás” keretében utazott volna az űrállomásra.

Kapcsolódó írásaink