Tech

Eltűntek Taylor Swift és Drake dalai

Videók milliói lehetnek érintettek az elszámolási ügyben

Megszüntette az általa menedzselt zenék TikTokon való elérhetőségét a Universal Music Group, emiatt nemcsak az újonnan feltöltött mozgóképekbe nem lehet többek közt Taylor Swift és Drake dalait betenni, de a korábban feltöltött tartalmakban is elnémította azokat a közösségi oldal – írja az Origo.hu.

Eltűntek Taylor Swift és Drake dalai
Taylor Swift
Fotó: AFP/Suzanne Cordeiro

A helyzet hátterében a pénz áll, a Universal Music Group szerint a TikTok megalázóan szimbolikus jogdíjjal szúrja ki a zenészek szemét, és ezen nem is kíván változtatni, pedig dinamikusan nőnek a bevételei. A Universal szerint a platform csak a globális bevételének egy százalékát adja, amit nevetségesen kevésnek tart, plusz általánosságban véve az nem tesz eleget a felhasználók védelme, továbbá a zenészek mesterséges intelligencia veszélyeitől való megóvása érdekében.

Állítólagos üzleti partnerekhez képest ez szokatlanul erős kritika, cserébe a TikTok sem fogta vissza magát: a Universal döntését szomorúnak és csalódást keltőnek titulálta, azzal vádolva a kiadót, hogy „a saját kapzsiságát előbbre helyezte a zenészek és dalszövegírók érdekeinél”.

Jó eséllyel csak idő kérdése, hogy a TikTok és a Universal új szerződést kössön a napokban lejárt helyett, és így megint elérhetővé válhatnak a kiadó által kezelt zenék a felhasználók számára.

Kapcsolódó írásaink