Tech

Veszélybe sodorhatja Zuckerberg az emberiséget

Megdöbbentek a mesterséges intelligenciás tervein a szakmabeliek

A metaverzumozás után új hobbit talált magának a Meta első embere, Mark Zuckerberg emberi szintű képességeket messze meghaladó mesterséges általános intelligenciát (AGI) kíván készíteni. A nagy projekt érdekében a zsebébe is nyúlt, az „igazi” MI betanításához és működtetéséhez szükséges számítási kapacitás érdekében rendelt 350 ezer darab NVIDIA H100 gyorsítókártyát, olyan tízmilliárd dollár, avagy 3567 milliárd forint értékben – írja az Origo.

Veszélybe sodorhatja Zuckerberg az emberiséget
A Meta alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a Meta Connect rendezvényen a kaliforniai Meta központjában
Fotó: AFP/Josh Edelson

Mindez önmagában is erős, azonban ami meglepte a szakmát, hogy a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI-hoz hasonló szervezetekkel ellentétben Mark Zuckerberg nyílt forráskódúvá, azaz bárki által szabadon elérhetővé tenné a Meta berkein belül fejlesztett mesterséges általános intelligenciát.

Le lehetne tölteni a forráskódját az internetről.

„Rendkívül ijesztő a lehetőség, hogy azelőtt elérhető válhat nyílt forráskódban a mesterséges általános intelligencia, mielőtt kitalálnánk a szabályozásának a részleteit. Rossz kezekben óriási károkat okozhat ez a technológia, már az is felelőtlen, hogy valaki ilyen ötlettel álljon elő” – nyilatkozta a bejelentésre reagálva Dame Wendy Hall, a Southampton Egyetem oktatója és az ENSZ mesterséges intelligenciás tanácsadó testületének tagja.

„Már a jelenlegi MI-modellek nyílt forráskódúvá tételének érdemeiről is komplex és mély vitákat lehetne folytatni, az AGI esetében viszont már arról van szó, hogy ez világmegmentő vagy katasztrofális eredményekkel járhat. Az efféle döntéseket nemzetközi konszenzuson keresztül kell meghozni, nem valamiféle techóriás irodájában” – tette hozzá Andrew Rogoyski, a Surrey Egyetem emberközpontú mesterséges intelligenciával foglalkozó karának egyik vezetője.

A bejelentés új színezetet ad annak, hogy Mark Zuckerberg látszólag máris a világvégére készül.

Kapcsolódó írásaink