Tech

Világhódító útra indult a Whamageddon, a Last Christmas című dalt kerülő játék

Az nyer, aki lehetőleg egyszer sem hallja meg karácsony napjáig a Wham! brit popduó lassan negyvenéves, keserédes szakítós számát

Ezekben a hetekben mindannyian Mariah Carey világában élünk: az üzletekben, a rádiókban, a szórakozóhelyeken lépten-nyomon felcsendül az énekesnő 1994-es slágere, az All I Want for Christmas Is You. December eleji cikkünkben azt jártuk körül, hogyan lett ez a dal az ünnepi időszak kihagyhatatlan kelléke – mások szerint inkább tömegkínzó eszköze –, és hogyan tette Carey-t a téli időszak leghallgatottabb popsztárjává – írta az RTL a CBS News nyomán.

Világhódító útra indult a Whamageddon, a Last Christmas című dalt kerülő játék
George Michael
Fotó: AFP/Agência Estado/Estadao Conteudo/Ana Carolina Fernandes

Van azonban az All I Want for Christmas Is You című örökbecsűn kívül egy mások popzenei alkotás is, amelyet kikerülhetetlenül sokat játszanak karácsony felé közeledve a rádiók, ez pedig nem más, mint a Wham! popduó Last Christmas című 1986-os dala.

Az Utolsó karácsony annyiszor és annyi irányból szokott ilyenkor ömleni a gyanútlan emberekre, hogy vannak, akik sportot űznek abból, sikerül-e eljutniuk úgy december 25-ig, hogy egyszer sem hallották a poplegenda George Michael lassan negyvenéves szerzeményét. Ez a játék – a Whamageddon – a közösségi médiának köszönhetően idén vált igazán elterjedtté világszerte.

A december 1-jén induló játék lényege, hogy az nyer, aki a legkevesebbszer – és lehetőleg egyszer sem – hallja karácsony napjáig a Wham! keserédes szakítós számát. Bárki, bárhol játszhatja, de persze főleg baráti társaságokban van most nagy divatja a Whamageddonozásnak.

A #Whamageddon hashtaget több mint 12 millióan használják a TikTokon, az emberek pedig általában akkor osztanak meg videókat, amikor „meghalnak” – vagyis amikor valahol meghallják a dalt. Aki pedig a Whamageddon áldozatául esik, az a Whamhallába kerül.

A játékot eredetileg egy dán baráti társaság kezdte el körülbelül 18 évvel ezelőtt, és évről évre fejlesztgették a szabályait. Még egy hivatalos weboldalt is készítettek, hogy másokat is megtanítsanak a Whamageddon szabályaira. A játékban egy könnyítés szerepel: a feldolgozások nem számítanak, Taylor Swift, Ariana Grande vagy Megan Trainor verzióit hallva továbbra is a játékban marad a whamageddonozó. Így például Hajós András és Linczényi Márk feldolgozásában is nyugodtan meghallgathatja bárki.

Hogy mitől olyan csábító ez a semmilyen mércével mérve nem könnyű játék? „Valójában az a lényeg, hogy az élményt megosszuk barátainkkal és családtagjainkkal” – mondta Thomas Mertz, a Whamageddon egyik kitalálója. „Ez az, amit látunk a Facebook-oldalunkon. Akit a dal eltalál, megosztja a történetét arról, hogy hol volt, mit csinált, hogyan történt. És azt gondolom, hogy ezt nagyon szép dolog látni."

December 2-án valóságos „tömegmészárlás” történt, amikor egy brit DJ lejátszotta a dalt egy futballmeccsen az Egyesült Királyságban, több ezer potenciális játékost ütve ki a Whamageddonból a verseny második napján. DJ Matty az incidens után olyan sok sértődött üzenetet kapott, hogy a BBC-nek adott interjújában bocsánatot is kért tettéért.

A Last Christmas egyébként nem annyira meghatározó karácsonyi sláger, mint Mariah Carey dala. George Michael és Andrew Ridgeley ugyanis nem akarták, hogy a szám határozza meg zenei örökségüket, így nem ápolták annyira a hagyatékát, mint amennyire Carey az All I Want for Christmas Is You-ét. Abból adódott, hogy a dal hosszú ideig nem vezetett slágerlistát, és csak 36 évvel megjelenése után került a brit slágerlista élére. A zenekar még élő tagja, Andrew Ridgeley a hír hallatán azt írta: szép emlékezés ez 4 éve elhunyt egykori társa, George Michael dalszerzői zsenialitása előtt.

Kapcsolódó írásaink