Tech

A Nagy Testvér még ezt is látja

Gyakorlatilag bármit megfigyelhetnek a mobilos értesítéseinken keresztül

Az ön telefonjára milyen értesítések szoktak érkezni? És mit szólna ahhoz, ha az azokban megjelent információkat a kormányzati szervek is olvasnák? Mert valami ilyesmiről értekezett a napokban Ron Wyden amerikai szenátor – írja a Hvg.hu.

A Nagy Testvér még ezt is látja
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Állítása szerint – nem megnevezett – külföldi tisztviselők ilyen, értesítésekben foglalt adatokat követelnek a két nagy cégtől, az Androidot fejlesztő Google-től és az Apple-től is. Mindez pedig egy újabb lehetőségre világít rá, hogy a kormányzatok miként figyelhetik meg az emberek okostelefonjait.

Pedig az értesítésekben szinte minden információ megtalálható: a kapott üzenetek, e-mailek, kiderül, hogy ki milyen híreket olvas inkább, merre navigál, adott esetben rengeteg egészségügyi adat és sok minden más megtalálható.

A felhasználók nem is sejtik, hogy ezen értesítések szinte mindegyike átfut a Google és az Apple szerverein – írja a Reuters.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a két cég beleláthat az egyes appoktól a felhasználók felé irányuló forgalomba, ami a kormányzati megfigyelés egyik eszközévé válhat. Wyden arra kéri az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy módosítson, vagy helyezzen hatályon kívül minden ilyen kémkedésre lehetőséget adó irányelvet.

A szenátor, miután felvette a kapcsolatot a két nagy technológiai vállalattal, arra a konklúzióra jutott, hogy lehetővé kell tenni számukra, legyenek transzparensek a hozzájuk befutó jogi követeléseket illetően – pláne, ha azok külföldi kormányoktól futnak be.

Az Apple egy, az Ars Technikának eljuttatott közleményében fejtette ki, hogy az amerikai szövetségi kormányzat megtiltotta bármilyen ezirányú információ megosztását, ám Wyden lépésének köszönhetően frissíteni tudták az átláthatósági jelentésüket, és a jövőben részletezni fogják az ilyen kéréseket.

Ami pedig a Google-t illeti, a cég azt közölte, hogy az ő jelentésük már tartalmazza az ilyen, kormányzati kérések számát és fajtáját – a push értesítésekre vonatkozót is.

Wyden már nem árult el többet a dologról, azt azonban szeretné elérni az illetékes szerveknél, hogy ne csak vessenek véget a titkolózásnak, de követeljenek meg nagyobb transzparenciát is az ilyen kéréseket illetően.

Kapcsolódó írásaink