Tech

Elültethető telefontok, amelyből virág nő ki

Egy technológiai vállalt biológiailag lebomló iPhone-tokokat mutatott be

Miért jók a műanyagból készült telefontokok? Megfizethetők, szinte azonnal elérhetőek és sokszínűek. De az érme másik oldalának sokkal elrettentőbbnek kellene lennie: mivel műanyagból készülnek, és milliószámra gyártják őket, rettentően megterhelik ökoszisztémánkat. Hosszú ideig tart míg lebomlanak (több száz, akár több ezer évig), és a mikroműanyagok már ellepték bolygónkat, az állatok és emberek szervezetében is jelen vannak – írja a firstclass.hu.

Elültethető telefontok, amelyből virág nő ki
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Manapság már a világ minden táján előtérbe helyezik a kisebb, nagyobb vállalatok a környezetvédelmet, és megpróbálnak úgy üzemelni, hogy minél kisebb legyen az ökolábnyomuk.

A technológia és a környezettudatos innováció ötvözeteként a telefonkiegészítőket gyártó iGreen Gadgets is ilyen cég. Nemrég bemutatott egy telefontokot, elsősorban iPhone-okhoz, amelyek nem csupán komposztálhatók, de egy mini kertecskét is létrehozhatunk belőlük, tele százszorszéppel, nefelejccsel vagy bazsalikommal.

Hogyan lehetséges ez?

A kukoricakeményítőből készített tok nedvesség hatására elkezd feloldódni, majd ezen folyamat következtében a tok rejtett tárolójába helyezett magok is kiszabadulnak, egyenesen a földbe, ahova a tokot ültettük. Az iGreen Cover iPhone 13, 14 és 15-ös készülékekhez érhető el, áruk 20 euró, amely átszámítva 7500 forint. A telefontok zöld színe a bazsalikomot, a sárga a százszorszépet, a kék pedig a nefelejcseket jelenti, ilyen magok vannak elrejtve a borításban.

Évente durván 1 milliárd tokot adnak el világszerte, és szinte mindegyik körülbelül 20 gramm újrahasznosítatlan műanyagot tartalmaz. Ez évente több mint 20 ezer tonna műanyagot jelent, és körülbelül 500 évbe telik, mire ez a műanyag lebomlik.

A legtöbb telefontok különböző típusú műanyagokból készül, amelyeket összekevernek, így nehéz újrahasznosítani vagy újrafelhasználni ezeket. Az Olaszországban működő iGreen „ültethető” tokja két év kutatás és fejlesztés eredménye.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink