Tech

Az összeomlás szélén a ChatGPT fejlesztője

Ötszáznál is több alkalmazott búcsúzik, ha nem mond le az igazgatótanács

Folytatódik a ChatGPT és DALL-E mesterséges intelligenciákat fejlesztő OpenAI drámája. A szervezet igazgatótanácsa múlt pénteken a szakma és a befektetők széles körű megdöbbenésére menesztette Sam Altman ügyvezető igazgatót, mire Greg Brockmann elnök is felállt az asztaltól – számolt be az Origo.

Az összeomlás szélén a ChatGPT fejlesztője
A mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó nagy informatikai vállalatok között tavaly novemberben szinte „fegyverkezési verseny” alakult ki, miután az OpenAI megjelentette új chatbotját a ChatGPT-t
Fotó: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin

Hétfő délelőttre az OpenAI jelenlegi legfontosabb befektetőjének számító Microsoft vezérigazgatója bejelentette, hogy máris felvette mindkét szakembert, egy fejlett mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó új csoportot fognak vezetni a vállalatnál, és jön velük számos korábbi kollégájuk is – írták.

Pár órával később tovább fajult a helyzet, az említett számos korábbi kolléga közül 550-en aláírtak egy nyílt levelet, amelyben az OpenAI igazgatótanácsának azonnali távozását követelik, különben új munkahelyet keresnek maguknak. Ez nem súlytalan fenyegetőzés, jelen pillanatban boldog-boldogtalan gépi tanulásos és mesterséges intelligenciás termékeket fejleszt, óriási hiány van a tudásukkal és tapasztalatukkal rendelkező szakemberekből, jó eséllyel pár hét alatt felszívja őket a munkaerőpiac.

Kontextusként a szervezetnek nagyjából 700 alkalmazottja van. Ha beváltják a fenyegetésüket, akkor össze fog omlani az OpenAI: nemhogy termékfejlesztésre nem lesz ember, de a meglévő szolgáltatások jelenlegi formában való életben tartása is lehetetlenné válhat – véli a lap.

Potenciálisan példátlan a techiparban, hogy a dolgozók így összezártak volna egy megpuccsolt cégvezető mögött – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink