Tech

Még véletlenül se kattintson ezekre a Facebook-üzenetekre

Vigyázat, újra terjednek a Facebook felületén az átverős üzenetek

A közösségi média világában gyakran találkozhatunk különböző csalási kísérletekkel. A legújabb átverés a Facebookon valójában egy régi darab újra felbukkanó verziója. Ez a trükk hamis üzenetek formájában jelenik meg, amelyek azt állítják, hogy baleset történt valakivel, akit valószínűleg ismerünk. Fontos, hogy ne dőljünk be ezeknek az üzeneteknek, és tudatosan cselekedjünk, hogy megvédjük magunkat és adatainkat – írja az origo.hu.

Még véletlenül se kattintson ezekre a Facebook-üzenetekre
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ezek az üzenetek gyakran drámai és sokkoló tartalommal rendelkeznek, hogy felkeltsék a címzett érdeklődését és részvétét. A csalók gyakran használnak megtévesztő linket vagy mellékletet az üzenetben, amely általában vírusos vagy adathalászoldalra irányít. A cél az, hogy rávegyék az áldozatokat arra, hogy személyes információkat adjanak meg, vagy kártékony szoftvert töltsenek le. Ezek az üzenetek nemcsak megtévesztőek, hanem veszélyesek is lehetnek.

A csatolt link vagy melléklet általában Malware-t, azaz rosszindulatú szoftvert tartalmaz, ami károsíthatja az eszközöket, ellopja a személyes adatokat, vagy hozzáférést biztosíthat a csalóknak az áldozat online fiókjaihoz.

Hogyan védekezzünk az átverés ellen?

  1. Az első és legfontosabb, hogy ne kattintsunk gyanús linkekre: ha olyan üzenetet kapunk, ami szokatlan vagy gyanús, jobb, ha nem kattintunk a linkre vagy a mellékletre. Még akkor sem, ha az adott üzenetet egy ismerősünk, barátunk küldte, mert lehet, hogy az ő gépe is megfertőződött, és az üzenetet már nem ő, hanem a vírus küldte szét a fiókjából az ismerősei részére.
  2. Ellenőrizzük az információkat: ha az üzenet valamilyen drámai eseményről számol be, próbáljuk meg az információkat megerősíteni más forrásokból.
  3. Használjunk vírusirtót: mindig legyen naprakész vírusirtó szoftver a gépünkön, ami segíthet felismerni és blokkolni a kártékony tartalmakat.
  4. Jelentsük a gyanús tevékenységeket: ha találkozunk ilyen típusú üzenetekkel, jelentsük azt a Facebooknak.

A Facebookon terjedő átverős üzenetek komoly veszélyt jelenthetnek az online biztonságra. Fontos, hogy legyünk tudatosak és óvatosak, amikor ilyen üzenetekkel találkozunk. Mindig legyünk kritikusak az online információkkal szemben, és használjunk megfelelő védelmi eszközöket, hogy megőrizzük adataink biztonságát és megvédjük magunkat a kiberbűnözőkkel szemben.

Kapcsolódó írásaink