Tech

Új magyar találmány vethet véget a bosszantó kórházi problémának, újra maradandót alkothattunk

Egy újabb magyar találmány segíti a kórházak dolgát, ezzel az eljárással kevesebb a fertőzés, olvasható a promotions.hu-n.

Új magyar találmány vethet véget a bosszantó kórházi problémának, újra maradandót alkothattunk
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Hatalmas gondot okoz világszerte a fertőzések megakadályozása a kórházakban. Hiába ferfőtlenítenek napi többször az egészségügyi intézményekben, nem tudják hatékonyan felvenni a harcot a kórokozók ellen. Folyamatosan kerülhet be baktérium: a betegforgalom a délelőtti órákban megugrik, délután pedig megkezdődik a beteglátogatás, így folyamatosan kerülnek be rossz baktériumok az intézményekbe.

A piacesprofit.hu szerint a hagyományos fertőtlenítési eljárások a kezelés után nagy hatékonyságot mutatnak, de ez a hatásuk hamar el is „illan”, és a takarítások/fertőtlenítések közötti időszakokban a felületek „védtelenné” válnak, azaz képessé válnak a fertőzések továbbadására. Egy magyar találmány azonban megoldást talált a fertőtlenítésre: a Resysten bevonatrendszere molekuláris szinten épül be a felületbe és hagyományos takarítási eljárással nem lehet eltávolítani, így folyamatosan képes kifejteni a hatását.

Vagyis egy láthatatlan védelmet képez a kezelt tárgyakon, az eljárást pedig már több intézményben is kipróbálták, ahol bizonyítottan kevesebb a kórokozó.

Úgy tudni, hogy Csehországban a Prágai Katonai Kórházban is bevetették, ahol a vizsgált felületeken 92,7 százalékkal csökkentek a szennyeződések. Sőt az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat egyik intézménycsoportjában az intenzív osztályok lélegeztetőgépeit felületkezelték a Resysten bevonatával a végeredmény pedig megdöbbentő eredményt hozott. Kiderült ugyanis, hogy a bevonat után a kórokozók száma 93 százalékkal csökkent.

Kapcsolódó írásaink