Tech

Fenntartható üzemanyaggal fognak közlekedni az Emirates járatai

Becslések szerint 2025-re a hagyományos üzemanyag mintegy két százalékát lehet majd ezekkel az üzemanyagokkal helyettesíteni

2023. szeptember 18-án jelentette be az Emirates, hogy egyes járataik már jövőre fenntartható forrásból származó üzemanyagot fognak használni. A fenntartható üzemanyag akár nyolcvan százalékkal csökkentheti a repülők szén-dioxid-kibocsátását –írja a drivemagazine.hu.

Fenntartható üzemanyaggal fognak közlekedni az Emirates járatai
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Federico Gambarini

2023. szeptember 18-án jelentette be az Emirates, hogy egyes járataik már jövőre fenntartható forrásból származó üzemanyagot fognak használni – írja a drivemagazine.hu.

Az Emirates kibővítette partnerségét a Nestével, amelynek köszönhetően 2024 és 2025 folyamán több mint 113 ezer hektoliter Neste MY Sustainable Avitation Fuel (MY SAF) üzemanyagkeveréket fognak használni az amszterdami, illetve a szingapúri repülőterekről indított járataikon. A keverék több mint harminc százalékát fogja kitenni a SAF, a maradék részét az általánosan használt Jet A–1 üzemanyag adja majd.

Az üzemanyag életciklusa során akár 80 százalékkal csökkentheti a légi közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást, így fontos szerepe lehet a fenntartható utazásban.

Az év elején az Emirates a Nestével és más iparági érdekeltekkel együttműködve sikeresen végrehajtotta az első, százszázalékban SAF-meghajtású próbarepülést.

Az Emirates egyébként 2017-ben használt SAF-üzemanyagot, ekkor egy chicagói járat működött felhasználásával. Azóta stockholmi járaton is tesztelték, jelenleg pedig párizsi és oslói járatokon is alkalmazzák.

Napjainkban a SAF még korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, ám a becslések szerint 2025-re a hagyományos üzemanyag mintegy két százalékát lehet majd ezekkel a, fenntarthatóbb üzemanyagokkal helyettesíteni. Elterjedését továbbá az is megnehezíti, hogy jelenleg még lényegesen drágább, mint az egyszerű kerozin.

Kapcsolódó írásaink