Tech

Rendszámleolvasó drónt fejlesztenek

Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is

A kaliforniai Skydio vállalat egyedülálló, X10 elnevezésű drónját elsősorban az olyan szervezetek számára fejlesztette ki, mint a mentők, tűzoltóság, vagy rendőrség – írta meg a raketa.hu

Rendszámleolvasó drónt fejlesztenek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/YOMIURI/HIROTO SEKIGUCHI

Az eszköz, amelyet gyakorlatilag bárhonnan, egy webböngészőből is irányíthat a kezelője, akár teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére és az automatikus adatrögzítésre.

Utóbbi funkció a drón rendkívüli érzékelőinek köszönhetően annyira kifinomult, hogy a gyártó lenti videójában elhangzottak szerint akár 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa. Az X10 egy hátizsákban is elfér, aktiválása csupán 40 másodpercet vesz igénybe, és akár 12 kilométeres távolságból is irányítható, valamint ellenáll az elektromágneses impulzusoknak is.

A drón egyik, külön katonai és rendfenntartó szervek számára fejlesztett változata dinamikus frekvenciaválasztással rendelkező többsávos rádióval van felszerelve, amely védelmet nyújt az eszköz és a kezelője közötti kapcsolat szándékos megzavarása ellen, vizuális navigációs rendszere segítségével pedig GPS nélkül is képes teljesen önállóan repülni.

Kapcsolódó írásaink