Tech

Épül a magyar mesterséges intelligencia, itt a Puli-GPT

Alapvetően magyar nyelvű szövegeken „nevelkedett”

A Chat-GPT kifejlesztése világszerte komoly lökést adott a mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseknek, így természetesen Magyarországon is folynak már ilyen jellegű projektek. A legismertebb a Magyar Kutatási Hálózat Nyelvtudományi Kutatóközpontjának nyelvi modellje, a PULI – számolt be az Origo.

Épül a magyar mesterséges intelligencia, itt a Puli-GPT
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Fanatic Studio/Gary Waters

A magyar kutatási hálózat nyelvtudományi kutatóközpontjában el is kezdtek fejleszteni egy nyelvi modellt, ami a PULI-GPT nevet kapta és alapvetően magyar nyelvű szövegeken „nevelkedett”.

Ennek a nyelvi modellnek a demoverzióját már kipróbálhatják az érdeklődők ezen az oldalon.

A PULI-GPT után pedig a PULI-GPTrio a következő állomás, amely már 42 milliárd szónyi magyar, 62 milliárd szónyi angol és 110 milliárd kínai jelből álló szövegkorpuszból tanul.

A magyar szövegek komoly része egyébként az Országos Széchényi Könyvtártól származik, ami a Nyelvtudományi Kutatóközpontnak átadta a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) és az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázisban (EPA) elérhető szöveges dokumentumokat, a webarchívumok szöveges állományait, valamint a dHUpla adatbázisban szereplő anyagokat – írták.

Kapcsolódó írásaink