Tech

Két hétig volt a Városligeti-tó vizében egy telefon, mégis működőképes maradt

A sérülékenynek tűnő mobiltelefonok olykor szívósabbak, mint a gazdáik, amit mi sem bizonyít jobban annál a ténynél, hogy hosszú ideig víz alá merült eszközök is képesek megőrizni a működőképességüket. Erre a budapesti Városligeti-tó leengedésekor megtalált készülékek szolgáltattak bizonyítékot, pedig a dolog látszólag szembe megy a józan ésszel és a fizikával, olvasható a blikk.hu-n megjelent cikkben.

Két hétig volt a Városligeti-tó vizében egy telefon, mégis működőképes maradt
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Egy fiatalember vízibiciklizni ment a Városligeti-tóra, ahol darazsakkal gyűlt meg a baja, méghozzá annyira, hogy azok hessegetése közben a zsebéből észrevétlenül a vízbe csusszant a félmillió forintos telefonja. Minden keresési próbálkozás ellenére a készüléket csak a tó leengedése után találták meg. A iPhone 14 Plus két heti fürdőzés után is működőképes maradt. Hogyan lehetséges ez?

A közönséges készülékek és a víz

Hacsak nem speciális készülékekről vagy burkolatokról beszélünk, amelyekkel akár búvárkodni is lehet, igen ritkán ülnek csónakba a Városligeti tavon vagy állnak meg a hídján egy szelfi erejéig a látogatók olyan készülékkel, amely fittyet hány a nedvességre. Azaz közönséges készülékekről beszélünk, amelyek oldalán réseket vágtak a gomboknak, a mikrofonnak, a hangszórónak, az USB-csatlakozóknak, a hőkivezető pontoknak, a kártyahelyeknek. Megannyi rés, ahol befolyhat a víz.

És erre jó esély van, mert a víz alatt nagyobb a nyomás, mint a felszínen, és a készülék házában maradt levegő össze is nyomódik, ha a víz elég erővel préseli. (A Városligetben szerencsére nincs akkor vízmélység, hogy ezzel komolyan kellene számolni.) A víz így is bejuthat, zárlatot okozhat a finom áramkörökben vagy tönkreteheti az akkumulátort, különösen, ha hetekig, hónapokig marad a készülék a víz alatt, ami esélyt adhat különféle káros kémiai reakciók beindulására is.

A telefonok műszaki paramétereit jobban ismerők erre mondhatják, hogy a modern készülékek általában vízállók, így minden esély megvan a túlélésre. Sajnos, ennek a fele sem igaz. Ezért rögtön tisztáznunk kell, hogy vannak a víznek ellenálló telefonok, illetve léteznek vízálló telefonok.

A víznek ellenálló készülékek csak annyit bírnak ki, ha leöntik őket kólával vagy rájuk fröccsen egy adag víz a medence partján, mert mondjuk a közelben bombát ugrott egy sörhas. A vízálló telefonok már tényleg kirekesztik a vizet a készülékházból. Ezek általában megfelelnek az úgynevezett IP68-as besorolásnak.

Az IP (Internal Protection Rating vagy Ingress Protection Standard) a készülék belsejének védelmére utal, a 6-os szám azt jelzi, hogy a védelem a porral, szilárd szennyezéssel szemben is fennáll, míg a 8-as a víz elleni védelem fokozatát jelzi. A 8-as szinten elvárják, hogy a készülék másfél méter mélyen legalább fél óráig kívül tartja a nedvességet. (Ha kíváncsi, hogy milyen készülékeket soroltak be az IP68 alá, itt talál egy listát.) Az Apple szerint a mélység lehet akár 2 méter is, de az iPhone 14 Pro esetében már a 6 méter mély víznek való ellenállást is elérhetőnek tartja a gyártó. Az említett fiatalember szerencséjére az iPhone 14 Plus is legalább ilyen jól teljesít, és megerősíti, hogy Cupertinóban nem beszéltek mellé a vízvédelmi képességek ismertetésekor.

Voltak az idén más csodás esetek is, amikor a készülékek egy hét, a víz alatt való pihenés után is magukhoz tértek, sőt, egy beszámoló szerint egy iPhone 12-es egy év fürdőzést is túlélt, de azért nem árt tudni, hogy a jobb telefonoknál általánosan használt IP68-as védelem is többnyire arra való, hogy a vízbe esett telefont legyen idő kihalászni, vagyis ezen idő alatt a készülék ne szenvedjen kárt.

A víztől a szervizig

Mielőtt a folyadékkárok miatti aggodalom eluralkodna a tóba vagy a fürdőkádba pottyantott készülék várható javítási költségei és a sok odaveszett adat miatt, a telefon gazdájának érdemes átgondolni a lehetőségeit és teendőit. A telefonok javítására szakosodott portál, a Fixitmobile szerint a következőket kell tenni!

0. Halássza ki a készüléket a vízből! Minél tovább hűsöl a telefon a víz mélyén, annál nagyobb az esélye, hogy nem éli túl.

1. Kapcsolja ki! Aki foglalkozott ilyesmivel, tudja, hogy a nedves elektronikus áramkörön keresztül futó áram néha végzetes problémát okoz. A modern telefonok automatikusan kikapcsolnak, ha elég hosszú ideig vannak víz alatt, de ez nem jelenti azt, hogy rögtön meg kell győződnünk a működőképességéről.

2. Válasszon megfelelő törlőanyagot! A lehető legpuhább rongyot kell keresnie. Ha nem teszi meg, megtörténhet, hogy karcos és folyadékkárosodott telefonja lesz.

3. Használjon nedves ruhát! Ha nem tiszta vízbe esett, vagy nem is vízbe, akkor törölje le egy nedves ruhával. Ha felszívta a folyadék nagyját, törölje szárazra egy szöszmentes anyaggal.

4. Vegye ki az eltávolítható alkatrészeket! Az első dolog, amit el kell távolítani, az a telefontok! Nyilvánvalóan csak utána jöhet a tisztogatás. Ezután lehet eltávolítani a SIM-kártyát, a tálcát, a memóriakártyát és lehetőség szerint a telefon akkumulátorát.

5. Hagyjon mindent megszáradni! Mivel a telefon alkatrészei valószínűleg nedvesek, és minden áram tovább károsítja, türelmesen ki kell várni a teljes száradást. Csomagolja nedvszívó törülközőbe, majd hagyja hűvös, száraz helyen.

6. Kapcsolja be! Miután megbizonyosodott arról, hogy a telefon megszáradt – ami valószínűleg egy-két napot igénybe vesz –, kapcsolja be. Ha bekapcsol, és normálisan működik, akkor szerencséje van! De ha nem, inkább még ne csatlakoztassa töltőre, mert lehet benne víz.

7. Figyelje a problémákat! Előfordulhat, hogy problémákat észlel a zene lejátszásakor, a kamera használata közben, avagy egyszerűen csak akkor, ha a képernyőn furcsa színeket és vonalakat lát.

8. Forduljon egy telefonszervizhez! Még ha nem is észlel semmilyen problémát, és a telefonja normálisan működik, akkor sem árt felkeresni egy okostelefon-szervizt, és ellenőriztetni a készüléket. Egy átvizsgálás és tisztítás soha nem árt. A készülékek vízbe esése viszonylag gyakori, így az ebből fakadó hibák elhárítására a szervizek fel vannak készülve.

Kapcsolódó írásaink