Tech

Félelmetesen apró, de annál hasznosabb a világ legkisebb kamerája

Könnyű szem elől téveszteni

Akkora, mint egy szem só a világ legkisebb kamerája, az Omnivision OVM6948 CameraCubeChip. Hosszú, de beszédes neve van a 0,65×0,65×1,158 mm-es apróságnak: az első rész a gyártó, a második rész a modell, pontosabban a kamera szenzorának neve, a harmadik rész pedig az eszköz rövid leírását rejti. A kamera ugyanis kocka (pontosabban téglatest) alakú, és gyakorlatilag egybeépítették a képérzékelő chippel – írja a firstclass.hu.

Félelmetesen apró, de annál hasznosabb a világ legkisebb kamerája
Az Omnivision OVM6948 CameraCubeChip
Fotó: Facebook/Science and Technology

Apró mérete ellenére igencsak jó képeket tud készíteni: 200×200 pixeles felbontását a legelső kamerás mobiltelefonokéhoz lehetne hasonlítani. Rejtett kameraként ilyen kicsi felbontással már nem is lehetne jól hasznosítani az apróságot, azonban a gyógyászatban ez tökéletesen elég.

A kamerát ugyanis inkább kórházakban, egészségügyi beavatkozásoknál veszik igénybe, mérete ugyanis lehetővé teszi, hogy akár mindössze 1 mm-es átmérővel rendelkező erekbe és egyéb helyekre is bejuttassák katéter vagy endoszkóp segítségével.

Ezen a területen segít még az orvosoknak az eszköz 120 fokos látószöge és a 3-tól 30 mm-ig terjedő fókusztávolsága is. A szenzor alig fogyaszt áramot, még úgy is, hogy aprócska LED-eket is rejtettek a fejébe, melyek némi fényt juttatnak a környezetbe.

A kamera kicsi, de drága: egyetlen helyen találkoztunk mindössze eladó példánnyal, ám a bizonytalan eredetű, online piacos félmillió forintos összeget inkább irányárként érdemes kezelni, a gyártó valószínűleg ennél drágábban kínálja a valóban biztonságos eszközt.

Kapcsolódó írásaink