Tech

Készülhetnek a következő sorscsapásra a gamerek

Rosszabb idők jöhetnek a videókártyák piacán, mint a kriptobányászos korszak csúcsán

Gamerek millióinak óriási bánatára a grafikus kártyákkal történő kriptobányászat széles körű megszűnését követően egyáltalán nem tértek vissza a földre a grafikus vezérlők árai, az időközben piacra dobott, új generációs modellekért is erősen túlzottnak ható összegeket kérnek a gyártók – írja az Origo.hu.

Készülhetnek a következő sorscsapásra a gamerek
Fotó: NorthFoto

Most egyre inkább úgy tűnik, hogy a belátható jövőben csak rosszabbodni fog a helyzet, a pletykák szerint a következő évek során az AMD és az NVIDIA már alapvető stratégia szintjén a mesterséges intelligenciás piac kiszolgálására készülnek. A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI és a társai grafikus processzorokkal szerelt gyorsítókártyákat vetnek be a termékeik tanítására és működtetésére, ezek jelenleg őrült profitokkal értékesíthetőek az óriási túlkereslet miatt, így a gamerek kiszolgálása újból teljesen másodlagos lesz a gyártók számára.

A helyzet ráadásul nemcsak a gamereknek szánt videókártyák szűkös elérhetőségében és vad áraiban nyilvánulhat meg. Iparági források szerint az MI-piac kiszolgálása érdekében az AMD feláldozta a legerősebb, RDNA4 architektúrás grafikus processzorát, enélkül viszont várhatóan nem lesz képes a következő generációban felső kategóriás videókártyát piacra dobni, azaz Radeon RX 8800 és Radeon RX 8900 nélkül maradhat a piac.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom