Tech

Újabb Black Mirror-jóslat vált valóra

Jönnek a mesterségesintelligencia-klónok?

Mit tenne akkor, ha belenézne a tükörbe, majd a tükörképe egyszer csak megszólalna? Vagy megvan a Be Right Back című rész a Black Mirror című sorozatból, amikor a nő elveszíti a szerelmét egy autóbalesetben, de a technológia lehetővé teszi, számára, hogy egy, a férfit utánzó mesterséges intelligenciával kommunikáljon, és így dolgozza fel a veszteséget? Már nem is állunk olyan messze attól, hogy mindez a valóság legyen – írja a Noizz.hu.

Újabb Black Mirror-jóslat vált valóra
Fotó: NorthFoto

Az utóbbi időben számtalan, néhol megdöbbentő, néhol egészen megbotránkoztató, máskor még veszélyesnek is mondható hírek jöttek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. AI-Jézus, amelynek már több verziója is van történelmi alakokkal, mesterséges intelligencia által generált influenszerek, AI-barátnő, amely egyelőre úgy tűnik, hogy csak „rosszabbá teszi a férfiakat”, illetve Grimes is beállt a sorba, és kirakta az X-re (egykori Twitter) saját maga AI-klónját, amelyet az Elf.Tech fejlesztett ki.

A V1 névre keresztelt AI-klón ijesztő mértékben ragadja meg Grimes hangját és érdeklődési körét, a posztjai pedig alig megkülönböztethetők a valóditól – ezt pedig Grimes is alátámasztotta, mondván, félelmetes számára, hogy ez a bot milyen mértékben sajátította el a belső gondolatait.

A koncepció nem új, gondoljunk csak vissza a Black Mirror című sorozatra, ahol Miley Cyrus Ashley O-ja ad lehetőséget a rajongóknak, hogy „barátkozzanak” a kedvencükkel, vagy a Be Right Back című epizódra.

Nem újdonság, hogy ma már vannak olyan alkalmazások, amelyek adatok alapján lemodelleznek bizonyos egyéni tulajdonságokat, például a megjelenést, de a Grimes által használt AI-klón, vagyis a személyre szabott mesterségesintelligencia-klón egy egészen más kérdés, hiszen nem azt utánozza, hogy milyenek vagyunk kívülről, hanem azt, ami belül van.

Dr. Dongwook Yoon, a Brit Columbia Egyetem informatikaprofesszora egyik kutatása az AI-klónok, vagy ahogy ő nevezi őket, digitális hasonmások pszichológiai hatásaira összpontosítanak. A Dazednek beszélt arról, hogy szerinte az idő előrehaladtával egyre könnyebb lesz „klónozni” az embereket a digitális lábnyomuk alapján, mivel az eszközök egyre erősebbek, és egyre több adat áll rendelkezésre a betanításukhoz.

Míg korábban leginkább csak hírességekről állt rendelkezésre nagy mennyiségű adat, a jelenlegi digitális környezetben egyre többen adjuk ki az adatainkat akár úgy, hogy nem is tudunk róla. Yoon állítása szerint minden egyes elküldött szöveg, e-mail, poszt egyre közelebb visz minket ahhoz, hogy találkozzunk a saját digitális hasonmásunkkal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom