Tech

Rá ne kattints! aljas átverés terjed a Facebookon 

Újabb trükkel, egy hibátlan magyarsággal megfogalmazott, kedves üzenettel próbálják ellopni a profiladatainkat a Facebookon. Az üzenet egy ismerőstől érkezik Messengeren és csak annyit kér kattintsunk a linkre és lépjünk be a profilunkba, olvasható a Ripost.hu-n. 

Rá ne kattints! aljas átverés terjed a Facebookon 
Rá ne kattints! Aljas átverés terjed a Facebookon
Fotó: NorthFoto

A „Téged szidtak egy csoportban”, és „meghalt egy közös ismerősünk” üzenetek után egy újabb trükkel próbálják átverni a gyanútlan felhasználókat a Facebookon. Az üzenet egy ismerőstől jön, és hibátlan magyarsággal, hangulatjelekkel megfűszerezve kérik arra a felhasználót, hogy kattintson egy linkre, majd lépjen be Facebook-fiókjába. 

Internetes versenynek álcázzák az adatlopást

Bizonyára mindannyian kaptunk már olyan üzenetet ismerőseinktől, hogy szavazzunk egy like gyűjtős versenyen egy gyermekrajzra vagy fotóra, hogy győzhessenek a versenyen az indulók. Épp ezt a gyakorlatot használják most ki a csalók, és internetes versenynek álcázva küldenek egy linket, amelyen bejelentkezve hozzáférhetnek adatainkhoz. 

„Szia. Szavazz kérlek egy barátomra ezen a linken! Csak kattints rá, és jelentkezz be! Köszi”

– szól a kedves üzenet, amelyben már magában gyanús a kérés, hogy jelentkezzünk be újra a linkre kattintva. Az újbóli bejelentkezéssel ugyanis megadjuk az e-mail-címünket és a Facebook-jelszavunkat is, így már hozzá is férnek a fiókunkhoz és az összes adatunkhoz, üzeneteinkhez. Valószínűleg az így megszerzett profilok segítségével további üzenetet írnak a tudtunk nélkül a mi nevünkben, saját ismerőseinknek. 

Az üzenet azért is trükkös, mert az ember segítőkészségére és jó szándékára alapoz, hiszen gyakori, hogy üzenetben kérnek like-okat a felhasználók egy-egy versenyen induló szerettük számára. A gyanútlan áldozat pedig szimpla kedvességből rá is kattint, hogy a győzelemhez segítse az illetőt. Ezeknek az üzeneteknek azonban nem szabad bedőlni, különben hamar a csalók áldozataivá válunk, és profilunkon keresztül eljuthatnak adatainkhoz.

Ezzel az üzenettel próbálkoznak most  a csalók.
Ezzel az üzenettel próbálkoznak most a csalók
Fotó: Ripost – Facebook Messenger

Sosem fogynak ki a kreativitásból a csalók

A becsapós üzeneteken kívül az sem ritka, hogy óriási vagyonnal rendelkező örökösnek adják ki magukat az adathalászok, vagy akár hazai hírességek nevével élnek vissza.

Az elmúlt időszakban több hazai híresség profilját is feltörték, és a nevükkel visszaélve próbálták behálózni az áldozatokat. Gájer Bálint zenész Instagram-profilja is ennek a csalásnak lett az áldozata, de Szinetár Dóra nevében is küldtek hamis üzeneteket a csalók, ahogy Király Viktor rajongói is kaptak kamuüzeneteket az énekes nevében csalóktól. Az internetes adathalászok tehát nem restek újabb és újabb technikákkal kicsalni a felhasználók adatait, amelynek legrosszabb esetben akár a bankkártyaszámunk megszerzése lehet a vége. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom