Tech

Furcsán viselkedik az aszteroida, amellyel a NASA bolygóvédelmi űrszondáját tesztelték

Az égitest röppályája ugyanis lerövidült 33 perccel, és ez tovább zsugorodott a találat utáni egy hónapban

Iskolások egy csoportja fedezte fel a furcsaságot az égen – írja a borsonline.hu.

Furcsán viselkedik az aszteroida, amellyel a NASA bolygóvédelmi űrszondáját tesztelték
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Victor Habbick Visions

Szinte napra pontosan egy éve tesztelte a NASA a bolygóvédő űrszondáját. Az eszköz feladata annyi, hogy amennyiben egy gyilkos aszteroida közeledne a Föld felé, akkor az űrszonda nekicsapódva módosítja az égitest röppályáját, és ezzel megóvja a bolygónkat. Tavaly szeptemberben csillagos ötösre tesztelték a rendszert, ám a próba során eltérített aszteroida azóta furcsán viselkedik – olvasható a borsonline.hu oldalán.

Úgy tűnik, a NASA megelégedett azzal az eredménnyel, hogy az aszteroida röppályája megváltozott a találat hatására, és nem repül neki a Földnek. Azonban most egy középiskolás csillagásztanár és professzor Jonathan Swift, valamint a tanulói egy furcsa anomáliára lettek figyelmesek az égitesttel kapcsolatban.

A Dimorphos névvel illetett égitest röppályája ugyanis lerövidült 33 perccel, és ez tovább zsugorodott a találat utáni egy hónapban.

Ez a 34 percnyi változás kényelmetlen, és következetlen volt. A jövőbeli bolygóvédelmi küldetések során már figyelembe kell venni ezt – árulta el a professzor a Metro magazinnak. A kutatást vezető tanár megmagyarázta a jelenség lehetséges okait is.

Az aszteroida pályája lehet, hogy azért mozog megmagyarázhatatlanul, mert korábban egy irányba és sebességgel mozgott a Didimos égitesttel, és miután eltalálták, önálló pályára állt – kezdte beszámolóját Swift. Majd így folytatta: a másik lehetőség, ami a valószínűbb, hogy a becsapódás miatt felpattanó anyagok és sziklák a Dimorphos közelében maradtak, és egy pályán haladnak vele, és szépen lassan visszazuhannak a felszínére, ezzel is lassítva a keringését – zárta sorait a professzor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom