Tech

A szinkronszínészet is eltűnik idővel

A jelenlegi formájában meg fog szűnni, mert a fennmaradása a megrendelőknek nem lesz érdekük – mondta Galambos Péter

A mesterséges intelligencia megállíthatatlan térnyerése veszélyezteti a magyar szinkronszakma fennmaradását, előbb-utóbb felszámolja ezt a jelentős magyar kulturális értéket – jelentette ki Galambos Péter színész, szinkronszínész – írta meg a noizz.hu.

A szinkronszínészet is eltűnik idővel
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Laure Boyer

A többek között Dwayne Johnson, Vin Diesel vagy a Jóbarátok sorozatból Ross Geller magyar hangját adó színész az EJI-nek beszélt abból az alkalomból, hogy a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete szeptember elején a szinkronjogok és a mesterséges intelligencia (MI) összefüggéseiről tanácskozik.

Sok reményt azért nem fűzök ahhoz, hogy rövid távon megoldást találunk erre a kérdésre. Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy a klasszikus magyar szinkron a jelenlegi formájában meg fog szűnni mert a fennmaradása a megrendelőknek nem lesz érdekük. Az ezzel foglalkozó stúdiók be fognak zárni, azoknak a színészeknek, akik eddig csak szinkronmunkákból éltek, új hivatást, megélhetési forrást kell keresniük. A közönség pedig meg fogja szokni ezt a helyzetet. Persze lehet, hogy pesszimista vagyok 

– mondta Galambos Péter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom