Tech

Elképesztő anyagokat találtak a Holdon

Vízjeget eddig nem, de sok más értékes anyagot azonosított a Holdon tevékenykedő indiai kutatórobot, olvasható az origo.hu-n megjelent cikkben.

Elképesztő anyagokat találtak a Holdon
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Tudományos és technikai szempontból is teljes siker eddig India Csandraján–3 holdmissziója. A Vikram leszállóegység a terveknek megfelelően augusztus 23-án landolt a Föld kísérőbolygójának déli pólusánál. A 26 kilogramm súlyú Pragján rover sikeresen kigördült a leszállóegységből, és megkezdte a Hold felszínének vizsgálatát.

A déli pólus vizsgálatának komoly jelentősége van: a tudósok azt feltételezik, ebben a régióban jelentős vízjég található, ami vízbázisként szolgálhat egy leendő holdi telep számára. A Pragján vizet eddig nem talált, de sok más értékes elemet azonosított a holdi talajban.

Modern lézeres technika tárja fel a Hold titkát

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közleménye szerint a Csandraján–3 fedélzetén lévő lézer indukált plazma spektrometria (LIBS) műszer igazolta a kén jelenlétét. Ez a Hold körül keringő űreszközök mérőeszközeivel korábban nem volt kivitelezhető.

A LIBS úgy működik, hogy a műszer nagy energiájú rövid lézerimpulzust bocsát ki, amit a vizsgált anyagra fókuszál. Az anyag egy része elpárolog, és plazmává alakul. A keletkező plazma színképét elemezve megállapítható a tanulmányozott anyag összetétele.

A HOLDJÁRÓ A KÉN MELLETT ALUMÍNIUMOT, KALCIUMOT, VASAT, KRÓMOT, TITÁNT, MANGÁNT, SZILÍCIUMOT ÉS OXIGÉNT ÉSZLELT.

Az eddig vizsgált mintákban ugyanakkor nem talált hidrogént, ami a víz egyik alkotóeleme, a kutatómunka azonban tovább folytatódik.

Helyben kell kitermelni a nyersanyagokat

Mivel a holdbázis létesítéséhez szükséges anyagok Holdra szállítása rendkívül drága, a telepek létesítéséhez a nyersanyagokat helyben kellene kibányászni, ezért is szükséges az égitest felszínén található anyagok pontosabb ismerete. A most talált ként például betongyártásra lehet használni.

A legígéretesebb hely a kutatásra a Holdon a déli pólus, ezért is választotta ezt a térséget célpontul az Indiai Űrkutatási Szervezet. A holdjáró elsődleges célja a feltételezett vízjég felkutatása.

Kapcsolódó írásaink