Tech

Így károsíthatja az autós töltés a mobiltelefonját

Ha nem megfelelően tölti a mobilját a kocsiban, akár tönkre is teheti – olvasható a Blikk.hu cikkében.

A mobilkészülékek autós, USB-csatlakozós szivargyújtóval történő töltése ma is népszerű. Jó tudni, hogy a szivargyújtó 12 V feszültséget ad le, de az okostelefonok általában csak 5 V-ot használnak – viszont ez nem gond, mert ezt a problémát a csatlakoztatott töltő általában biztonságosan áthidalja – mondta Joshua Sutton, az uBreakiFix osztályvezetője a Reader’s Digestnek.

Ha azonban az adapter hibás, gyengébb minőségű vagy nem gyári, akkor túl sok feszültséget adhat le, ezzel károsítva a készüléket. Ezt sajnos nem lehet azonnal észrevenni, mert az akku állapota fokozatosan romlik – mondja a szakértő.

Legrosszabb forgatókönyv az lehet, hogy a telefon töltőportja vagy akár az alaplapja is károsodik. Utóbbinál garantált a totálkár.

Ezért ajánlott a telefon gyártójának a hivatalos autós töltőjét használni, ezek megfelelő teljesítményszabályozással vannak ellátva.

Az autós töltők különböző kimeneti áramerősségeket kínálnak

Minél magasabb ampernyi áramot képes a töltő a készülékbe juttatni, annál gyorsabban tölti fel. Azonban szükséges hozzá, hogy a telefon is támogassa az adott áramerősséget. A legolcsóbb töltők csak 1 A alap áramerősséget szolgáltatnak. Ez valljuk be csigalassú, mindössze arra elegendő, hogy egy alapnavigációt működésben tartson. A GPS-ket ezért sok esetben használat közben nem töltik. A 2,1 A áramerősségű töltőkhöz drágábban lehet hozzájutni. Ezek viszont már elég erősek ahhoz, hogy rövidebb idő alatt töltsenek fel egy mobiltelefont, mint az 1 A-es töltők, illetve hogy a GPS-t használat közben is feltöltsék.

Ha továbbra is aggódik a kimeneti teljesítmény miatt, a szakértő azt javasolja, hogy fektessen be egy inverteres autós adapterbe. „Ez érzékeli az autó szivargyújtójából érkező teljesítményingadozást, biztonságosan szabályozza azt, miközben folyamatos áramellátást biztosít” – mondja Sutton. Igaz, hogy nagyobb, mint egy hagyományos autós töltő, de automatikusan felismeri az eszközeit, és a leggyorsabb töltési sebességgel dolgozik. Ráadásul nemcsak telefont, hanem tabletet vagy laptopot is tölthet ezzel. Akár mindet egyszerre!

Kapcsolódó írásaink