Tech

Nébih: Hatékonyan működik a növényvédelemi drónpilóta szakképesítés rendszere

A közlemény szerint a drónok és a permetezőszerek használata is szigorú feltételekhez kötött

Magyarországon az elmúlt években létrejött a jogszerű drónos növényvédelem szabályozási környezete, és most már az ehhez kapcsolódó személyi feltételek is hiánytalanul teljesíthetőek; a drónpilóta-igazolvány és növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésének rendszere hatékonyan működik – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

Nébih: Hatékonyan működik a növényvédelemi drónpilóta szakképesítés rendszere
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Menahem Kahana

A pilóták nyilvántartását a hivatal honlapján közzétették – jegyezte meg a Nébih. Drónpilóta-igazolványt speciális képzéssel lehet szerezni, az elméleti és gyakorlati vizsgákat a Légiközlekedési Hatóság koordinálja. A szakképesítéshez Nébih-jóváhagyással rendelkező intézményekben képzőintézményekben kell alapképzést végezni, majd akkreditált vizsgaközpontban vizsgázni – tették hozzá.

A közlemény szerint a drónok és a permetezőszerek használata is szigorú feltételekhez kötött.

Magyarországon a termelők 17 permetező drón közül választhatnak, ennyi típus kapott mostanáig forgalomba hozatali engedélyt. Ehhez a gyártónak vagy a forgalmazónak be kell jelentenie a gépét típusminősítési eljárásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE), a megvásárolt permeteződrónokat pedig a Légiközlekedési Hatóság elektronikus felületén kell regisztrálni. A drónnal végzett műveletekre felelősségbiztosítást is kell kötni, hasonlóan a közúti közlekedésben részt vevő járművekhez – tették hozzá.

Drónnal csak olyan növényvédő szer, illetve növényvédelmi hatású készítmény juttatható ki, amely rendelkezik kifejezetten erre vonatkozó engedéllyel, pusztán a légi vagy földi kijuttatásra meglévő engedély nem elég. Hamarosan ezeknek a készítményeknek a listáját is elérhetővé teszik – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink