Tech

A VR szemüveg káros lehet a látásra

A szemüveges VR-használók kényelme érdekében már több gyártó is készít speciálisan illeszthető dioptriás lencséket

A virtuális valóság folyamatosan fejlődik, így rendszeresen jelennek meg új technológiák és alkalmazások, amelyekkel már egyre gyakrabban találkozhatunk a hétköznapokban. A VR-szemüveg is egyike az ilyen újdonságoknak – írta az origo.hu

A VR szemüveg káros lehet a látásra
VR-szemüveg
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto /CFOTO

Mit tudunk a VR-eszközökről?

Az utca embere talán úgy fogalmazná meg a választ, hogy a VR-szemüveg, egy olyan eszköz, amelyen keresztül különleges látásmódban kapunk információkat. Amíg Amerikában már több millió ember életébe begyűrűzött a VR használata, addig itthon a legtöbben alighanem egy-egy kiállításon találkoztunk eddig vele. Amikor feltesszük a szemüveget, egy olyan virtuális valóságba csöppenünk, aminek – a vizuális hatásoknak köszönhetően – mi magunk is a részesévé, egyfajta szereplőjévé válunk. Gyermekünk, unokánk talán ki is próbálta már a VR-szemüveget. Ez a korosztály leggyakrabban számítógéphez vagy konzolhoz csatlakoztatja az eszközt.

Hogyan hat a szemünkre a VR-szemüveg?

A kutatások azt mutatják, hogy a VR-headsetek tartós viselése megterheli a szemet, kellemetlen érzést, szemfáradtságot és homályos látást okozhat. „Hajlamosak vagyunk kevesebbet pislogni, amikor digitális képernyővel rendelkező eszközt használunk, ami a szem megerőltetéséhez vagy kifáradásához vezet” – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. A VR-fejhallgató használata befolyásolhatja az agy és a szem közötti interakciót, és arra kényszerítheti az agyat, hogy a vizuális információkat eltérő módon dolgozza fel. Vagyis a szemek fáradtsága a virtuális és az észlelt mélység közötti eltérésből is adódik. A rendszeres VR-használók az alábbi tünetekkel találkozhatnak:

  • Szemszárazság: A szem megerőltetése mellett a csökkenő pislogási gyakoriság megakadályozza a megfelelő hidratálást és a könny szétterülését a szemfelszínen, ami szemszárazságot okoz, hiszen a könnyfilm réteg mennyisége, valamint minősége nem megfelelő. A VR-szemüvegek által kibocsátott hő fokozza a könny párolgását, ami szintén hozzájárul a szemszárazsághoz. A kontaktlencsét viselők még nagyobb valószínűséggel tapasztalnak száraz szemes tüneteket az eszköz használatakor.
  • Kiberbetegség: A virtuális valóság betegsége (kiberbetegség) egyfajta mozgással összefüggő rosszullét, mint mikor valaki émelyeg, ha autóban utazik. A virtuális valóság megváltoztatja a szemünk mélységérzékelését (hogyan látjuk, és hogyan érzékeljük a körülöttünk lévő teret), ami rosszullétet okozhat. Kutatások szerint a legtöbb VR-felhasználó hányingerről, álmosságról és szédülésről számol be. Azok, akik rosszul viselik a vonaton, repülőgépen vagy hajón való utazást, hajlamosabbak a VR által kiváltott kiberbetegségre.
  • Szemrángás: A VR-szemüvegen keresztül a legtöbb esetben egy folyamatosan mozgó, vibráló és villogó, színes, vagy éppen fényváltó virtuális világot tapasztalunk meg. Ezek a hatások rendkívül gyors alkalmazkodásra kényszerítik a szemizmokat. Az ilyen stressznek való tartós kitettség akaratlan szemizom-rángásokat okozhat. Ha ilyet veszünk észre magunkon, tartsunk szünetet az eszköz használata közben.
  • Homályos látás: A VR-headset gyakori vagy hosszabb ideig tartó használata homályos látást okozhat. Ez a számítógépes látás szindrómánál is gyakori tünet. Az elmosódottság azonban átmeneti, a látásélesség helyreáll, ha pihentetjük a szemünket.

Szemüvegesek is használhatják a VR-t?

Szemüveggel is hordhatjuk a normál VR-headsetet. Ha nem látunk jól, nagyon valószínű, hogy a VR-élmény során is viselni szeretnénk a szemüveget, azonban ez esetben több időt igényel az eszköz igazítása, hogy az kényelmes legyen.

Minél szélesebb a szemüveg kerete, annál valószínűbb, hogy érintkezik az eszközzel. Ha nagyobb és vastagabb szemüvegkeretet hordunk, számítsunk arra, hogy problémák adódhatnak a szemüveg illeszkedésével és kényelmével. Az is kellemetlenséget jelenthet, hogy többször le kell venni a headsetet használat közben, hogy a párásodó szemüveglencséket megtisztítsuk. Szemüvegesként ráadásul a perifériás részeken nem lesz annyira jó a látásélményünk, mint mondjuk a kontaktlencse viselőknek, hiszen a VR-szemüvegek a perifériára eső területeket is feltöltik tartalommal.

Hogyan védjük a szemünket VR használatakor?

„14 éven aluliak számára egyáltalán nem ajánlott az eszköz. Mivel a VR-szemüveg az élet minden területére be fog szivárogni – orvosi területen például az oktatásban, rehabilitációban, diagnosztizálásban is lehet jelentős szerepe –, így a káros hatások megelőzésének kulcsa, ahogy minden más okoseszköz esetében, a mértékletes és tudatos használat” – mondja Dr. Cserháti Zoltán.

Szemünk védelme érdekében az alábbi javaslatokat érdemes betartani:

  • Módosítsuk úgy a kijelző beállításait, hogy a vetített képek ne legyenek túl világosak!
  • Pihentessük a szemünket rendszeresen! A szakértők a 20-20-5 szabályt javasolják: minden 20 perc használati idő után nézzünk 20 másodpercig egy legalább 5 méter távolságra lévő tárgyat.
  • Pislogjunk tudatosabban! Ez megakadályozza a szem kiszáradását és fáradását.
  • Ha szemszárazság tüneteit tapasztaljuk, javasolt az eszközhasználat előtt és után is tartósítószer-mentes műkönnyet alkalmazni.

Tehát a VR-szemüveg esetén is igaz, mint az élet oly sok egyéb területén, hogy a mértékletesség és a tudatosság a legfontosabb.

Kapcsolódó írásaink