pr cikk

Online is tudja biztonságban gyermekeit!

Az internet életünk megkerülhetetlen részévé vált, ugyanakkor sok veszélyt is rejt magában - különösen a gyermekek számára. Az élet más területeihez hasonlóan itt is a szülők felelőssége, hogy megóvják a gyermekeket a potenciális veszélyektől. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tehetjük biztonságosabbá a gyerekek számára az internetezést.

Online is tudja biztonságban gyermekeit!

Szorítsuk korlátok közé a gyerekek hozzáférését!

A legfontosabb, amit a biztonságos internetezés kedvéért tehetünk, a gyerek internet-hozzáférésének korlátozása. A legtöbb router lehetővé teszi a szülők számára, hogy korlátozzák a gyermekeik által látogatható oldalak körét. A legegyszerűbb, ha a veszélyes weboldalakat és alkalmazásokat blokkoló szűrőprogramot is használunk - előfizetéses és ingyenes megoldásokból egyaránt nagy választék áll rendelkezésünkre.

Felügyelet számítógépen és mobilon

Fontos, hogy mindig képben legyünk gyermekeink internetezési szokásaival kapcsolatban. Figyeljük meg, milyen weboldalakat látogatnak, kivel beszélgetnek, és milyen alkalmazásokat használnak. A legjobb, ha - különösen az első években - együtt is internetezünk gyermekünkkel: így konkrét példákon keresztül taníthatjuk meg, miként tud eligazodni a weben. Amennyiben a gyerek már túl van ezen a tanuló fázison, telepítsünk - a tudtával - szülői felügyeleti alkalmazásokat számítógépére, illetve mobiljára, és legyünk tisztában azzal, hogy mi történik gyemekünkkel az online világban.

Kezeljük partnerként a gyermeket!

A praktikus lépéseken túl beszélgessünk is gyermekünkkel az internet veszélyeiről! Tanítsuk meg, hogyan ismerje fel a veszélyes helyzeteket, merre találhatja meg az őt érdeklő tartalmakat, és ami talán a legfontosabb: milyen helyzetekben forduljon hozzánk segítségért. Emellett ismertessük meg vele a biztonságos internetes kommunikáció alapjait, például azt, mitől biztonságos egy jelszó vagy hogy hogyan kell helyesen használni a közösségimédia-platformokat.

Az online zaklatás kezelése

Az egyre gyakoribb online zaklatás - más néven cyberbullying - ugyanolyan veszélyes, mint hagyományosabb formái, például a kiközösítés vagy akár a fizikai erőszak.

Kövessük nyomon folyamatosan gyermekeink viselkedését, és ha úgy látjuk, valami baj van, kezeljük egyforma súlyossággal a virtuális és “valódi” zaklatási eseteket. Magyarázzuk el nekik, hogy minden személyes támadás zaklatás, és joguk van hozzá, hogy bántó üzenetek, képek, videók nélkül élhessék életüket. Az is fontos, hogy megértsék saját felelősségüket: egy-egy ártatlannak gondolt kép is nagy fájdalmat okozhat kortársaiknak.

Nagyon fontos, hogy általában véve is bizalmas viszony alakuljon ki a szülő és csemetéje között: ha ez nincs meg, akkor az esetek többségében a gyermek megtartja magának sérelmeit, aminek hosszú távon akár tragédia is lehet a vége.

Összefoglaló

Az online világ ugyanolyan veszélyekkel és lehetőségekkel van tele, mint a fizikai világunk. Emiatt elengedhetetlen, hogy gyermekeinket felkészítsük mind a veszélyek, mind az abban rejlő lehetőségek felismerésére.

A szűrőprogramok és alkalmazások nagy segítség a szülők számára, de nem helyettesíti semmi sem a párbeszédet, a rendszeres kommunikációt az online világban történtekről.