Tech

Boszorkányosan ügyes robot a bűnözők új ellensége, nincs előle menekvés, bárhol megtalál

Ez a forradalmi fejlesztés lehetővé teszi a hatékonyabb és pontosabb védelmet

A technológia rohamos fejlődésének hála számos területen láthatjuk a gépek és a mesterséges intelligencia hatékony alkalmazását. A legújabb példa erre a biztonsági szektor, Svájcban hamarosan mesterséges intelligenciával működő robotok vehetik át az emberi biztonsági őrök szerepét. Ez a forradalmi fejlesztés lehetővé teszi a hatékonyabb és pontosabb védelmet, miközben új kihívások elé állítja a hagyományos biztonsági ipart – írta a Promotions.hu.

Boszorkányosan ügyes robot a bűnözők új ellensége, nincs előle menekvés, bárhol megtalál
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/KKO/Kateryna Kon

A fokozódó munkaerőhiány és a biztonság iránti igény erősödésére válaszul a zürichi székhelyű Ascento robotikai startupvállalat kifejlesztett egy járőr robotot, amely reményeik szerint számos területen sikeresen alkalmazható. Ezek a mesterséges intelligencia (MI) alapú eszközök a Securitas AG nevű biztonsági cég alkalmazásában már élesben is tesztelésre kerültek, többek között egy vasúti járműraktárban, és nagyon jók velük kapcsolatban a tapasztalataik.

A fáradhatatlan járőrbotok figyelik a környezetüket, képesek érzékelni a mozgást, hangokat és hőmérsékletet, és azonnal riasztást adnak, ha valamilyen gyanús tevékenységet észlelnek. Az okoskamerák (többek között egy hő, illetve egy 360 fokos kamera) és szenzorok kombinációja lehetővé teszi számukra a precíz megfigyelést és a potenciális veszélyek gyors azonosítását. Folyamatos kapcsolatban állnak egy emberi kezelővel, aki szükség esetén be tud avatkozni a munkájukba.

Fejrészében találhatók a processzora, a szenzorok, az akkumulátor és a felhőalapú mesterséges intelligencia. Kerekekben végződő lábai segítségével a lépcsőzés sem okoz számára problémát, és hóban vagy sárban sem akad el. A trükkös kis szerkezetek révén egyetlen ember felügyeletével hatékonyan képesek lefedni nagyobb kültéri területeket, így munkaerőt és pénzt spórolhatnak az őket alkalmazó vállalatok.

Az MI-alapú biztonsági robotok kiváló alternatívát nyújtanak a hagyományos biztonsági őrök számára. Míg az emberek fáradhatnak, figyelmetlenné válhatnak vagy érzelmek alapján dönthetnek, a robotok mindig éberen és pontosan működnek. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi számukra a folyamatos tanulást és az algoritmusok optimalizálását, így minden alkalommal hatékonyabbá válnak a feladatukban.

Attól azonban nem kell tartani, hogy máris elveszíti a munkáját valamennyi, biztonsági szektorban dolgozó ember. Az MI-alapú megoldások nem képesek teljes mértékben helyettesíteni humán társaikat. Az emberi interakció és az empátia hiánya hátrányt jelenthet olyan helyzetekben, ahol a kommunikáció és a tapintatos fellépés kulcsfontosságú. Emellett a robotoknak még nem áll rendelkezésre az emberi tapasztalat és megítélés képessége, ami bizonyos helyzetekben kihívást jelenthet.

Ezzel együtt nem kérdés, hogy ezeknek az okos kis „robotzsaruknak” az elterjedése megváltoztatja a biztonsági iparág jövőjét. Az automatizált és intelligens rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak majd maguknak, hiszen hatékonyabban és költséghatékonyabban biztosítják a védelmet. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni. A technológiai fejlődésnek a társadalmi és etikai vonatkozásaira is figyelemmel kell lennünk, időben gondoskodva a megfelelő szabályozásról a biztonság és a magánszféra egyensúlyának fenntartása érdekében.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink