Tech

A munkahelyeinkre pályázik a mesterséges intelligencia – bizonyos szakmákban már érdemes résen lenni

A szakácsoknak, a gépjárműszerelőknek, az olaj- és gázipari munkásoknak nincs mitől tartaniuk

A mesterséges intelligencia (MI) gyorsabban tudja elvégezni a könyvvizsgálók, fordítók és szövegírók feladatainak legalább a felét, derült ki a Pennsylvania Egyetem és az OpenAI friss tanulmányából – írta a Világgazdaság.

A munkahelyeinkre pályázik a mesterséges intelligencia – bizonyos szakmákban már érdemes résen lenni
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A vizsgált szakmák közül a könyvvizsgálók munkáját tudja átvenni legkönnyebben a mesterséges intelligencia, a kutatók szerint a teljes feladatok legalább felét sokkal gyorsabban is elvégezné az MI. Ez igaz a matematikusokra, fordítókra, szövegírókra és az amerikai dolgozók legalább 20 százalékára.

Az OpenAI azzal vált híressé, hogy kifejlesztette a ChatGPT alkalmazást. A megoldást nagy érdeklődés mellet egyre növekvő félelem is övezi a cégek, az iskolák és a kormányzati szervek körében, mert nagy mennyiségű információt képes rendszerezetten elemezni és kiértékelni, noha nem mindig pontos vagy pártatlan a válaszaiban, és félő, hogy kicsúszik a kontroll alól.

A kutatók az egyes foglalkozások technológiai kitettségét vizsgálták, amelyben a gépi tanulás szerepét elemezték. Az eredmények szerint egyes esetekben az MI akár 50 százalékkal gyorsabban el tudott végezni feladatokat a vizsgált munkakörökön belül. Mindez arra enged következtetni, hogy a legtöbb munkakörben gyökeres változást hoz a GPT (generative pre-trained transformer) azaz a szaknyelv szerint a generatív MI.

Az információfeldolgozás terén dolgozók – beleértve a PR szakembereket, bírósági tudósítókat, blockchain szakembereket – nagyban ki vannak téve a technológia térnyerésének.

A tanulmány szerint a legkevésbé veszélyeztetettek a szakácsok, a járműszerelők, az olaj- és gázipari munkások, azaz a fizikai dolgozók.

A kutatás nem tért ki arra, hogy mely munkakörök szűnhetnek meg végérvényesen, és a MI által előidézett változás milyen gyorsan megy majd végbe. Azt viszont megállapította, hogy általánosságban az emberek a változást – főleg amennyiben ez az érdekeikkel szembe megy – nagymértékben elutasítják.

A legnagyobb kihívás tehát, hogy az emberek megtanuljanak adaptálódni ebben a változó környezetben, és a technológiával együttműködve, azt felhasználva pozitív fejlődést érjenek el a munkahelyeken.

A programozás egyes területein már aktívan kísérleteznek a ChatGPT használatával, amellyel a monoton folyamatokat gyorsítják fel.

Jó példa erre az Audacity vállalat, amelynek technológiai vezetője, Sarah Foss elmondta, hogy már kísérleteznek a ChatGPT-vel egyes programozási feladatok gyorsítására.

A Microsoft szerint, amely dollármilliárdokat fektet az OpenAI-ba, hangsúlyozza, hogy a ChatGPT már komplex feladatokat is el tud végezni a matematika, a kódolás, az orvostudomány, a jog és a pszichológia területén.

A fejlesztők toborzását segítő szoftvert gyártó CoderPad’s ügyvezetője már azt tanácsolja a cégeknek, hogy az alkalmazni kívánt fejlesztőmérnökök felmérése során, a ChatGPT használata legyen része az interjúfolyamatnak.

Használják a ChatGPT-t a különböző feladatok megoldására, tesztelve a fejlesztők kritikus gondolkodását és hatékonyságát az alapján is, hogy az tartalmaz-e biztonsági rést, skálázható, jó avagy rossz az adott megoldás.

Kapcsolódó írásaink