Tech

Félmilliárd forintot érhet ez a bitcoin kincsesláda annak, aki megtalálja

A Nakamoto_1 kincsesládában 62 BTC található, ami jelenleg több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeg. Megtalálni viszont nem lesz könnyű.

Őrült reklám-ötletekből nincs hiány, de ezek közül is kiemelkedik a LunarCrush cég kincskereső játéka, mely esetén mind az elnyerhető díj, mind pedig az ahhoz vezető kihívás is példátlan. A LunarCrush, a kripto-ökoszisztémát kiszolgáló társadalmi hírszerző cég a ugyanis Nakamoto–1-et, egy több mint félmilliárd forint értékű 62 BTC-t tartalmazó kincsesládát tervez elhelyezni idén a Holdon. A komoly vagyonnak megfelelő kripto pedig azé, aki először megszerzi – számol be róla a Kito.com.

Félmilliárd forintot érhet ez a bitcoin kincsesláda annak, aki megtalálja
A bitcoin jegyzése hathavi mélypontra zuhant a dollárral szemben
Fotó: AFP / Sergii Iaremenko

A LunarCrush a Lunar Outpost nevű céggel, valamint a Golden Wolf animációs stúdióval és a Bitcoin-fejlesztő eszközöket gyártó Hiro vállalattal közösen dolgozik a minden szempontból nagyszabású projekten. Az említett cégek például közösen létrehoztak egy olyan NFT-gyűjteményt, amelyet a projekt finanszírozása érdekében értékesítenek.

A felsorolt cégek közül a Lunar Outpostra érdemes kicsit részletesebben is kitérni. A Lunar Outpost iparági vezető szerepet tölt be a holdfelszíni és szélsőséges földi környezeti, valamint az űrben alkalmazott robotika terén – állítják a honlapjukon, és nem is túloznak, mivel ők fejlesztették a Perseverance marsi roveren több sikeres teszten is túljutott, a marsi környezetben oxigén előállítására képes eszközt, a MOXIE-t .

A tervek szerint teljes mértékben dokumentálni fogják, miként kerülnek fel a kincsesládát nyitó kulcsok a Lunar Outpost MAPP roverére – így senkinek sem lehet afelől kétsége, hogy ezekhez csak az férhet hozzá, aki a Holdon eljut a roverhez. Ezt követően a MAPP leszáll a Holdon, és lényegében szabad prédát jelent bárki számára, aki a Holdon képes hozzáférni – a rovert a tervek szerint még az idén fellövik.

Adott tehát egy mesés összeg és egy elképesztő kihívás. Kérdés persze, hogy ennek van-e egyáltalán értelme, hiszen átlagemberek vajmi kevés eséllyel dolgoznak ki bármiféle módszert arra, hogy eljussanak a Holdra. Joe Vezzani, a LunarCrush vezérigazgatója mindezt azonban a következőképp látja:

„Ha egy látszólag elérhetetlen célt tűzünk ki magunk elé, az hihetetlen innovációhoz vezethet. Célunk az, hogy olyan közösségeket hozzunk létre, amelyek a felfedezés új korszakát nyitják meg. Tanköröket képzelünk el, csoportok, cégek és még a DAO-k is összefognak, hogy elérjék a Holdat, és megosszák a kincsesláda jutalmát. Olyan ez, mint Willy Wonka „aranyjegye” a Web3-korszakra ültetve, és nem is lehetünk izgatottabbak, hogy lássuk, miként bontakozik ki mindez.”

A DAO egyébként egy decentralizált autonóm szervezet, egyfajta alulról felfelé építkező entitási struktúra, központi hatalom nélkül. A DAO tagjai birtokolják a DAO tokenjeit, és a tagok szavazhatnak. Intelligens szerződések valósulnak meg a DAO számára, és a DAO működését szabályozó kódot nyilvánosan közzéteszik.

A Bitcoin-jutalom finanszírozása egy különleges NFT gyűjtemény értékesítéséből fog megvalósulni, amelyek március 28-tól kerülnek értékesítésre. Minden egyes NFT ára 250 dollár lesz, és az összes másodlagos értékesítés, valamint a nyilvános pénztárcába történő hozzájárulás tovább növeli a kincsesláda értékét. Az NFT-ket a Golden Wolf, az animációról ismert díjnyertes kreatív stúdió tervezte.

A csapat az elmondásuk szerint azért épp a bitcoint választotta jutalmaként, „mert ez a pénz legtartósabb, legbiztonságosabb és leginkább jövőbiztos formája”.

Habár az ember azt hitte volna, hogy a kriptovilágra jellemző, mondjuk úgy: kissé huzatos elképzelések manapság már nem annyira jellemzőek, íme itt egy újabb, friss példa az ilyesmire, méghozzá a grandiózusabb fajtából. Viszont azt meg kell hagyni, hogy a „kincsesláda a Holdon” meglehetősen eredeti ötlet, meglátjuk, mi lesz belőle – írta meg a raketa.hu

Kapcsolódó írásaink