Tech

Sikerült az új amerikai szuperfegyver utolsó tesztje

A meghajtáshoz a légkör oxigénjét is felhasználó HAWC rakétát egy B–52-es bombázóról indították

Mind a négy tesztje jól sikerült annak a fegyverprototípusnak, melyből hamarosan hiperszonikus rakéta készülhet az amerikai hadsereg számára – írta meg a hvg.hu.

Sikerült az új amerikai szuperfegyver utolsó tesztje
HAWC
Fotó: AFP

Az amerikai védelmi minisztérium fejlesztési részlege, a Darpa partnereivel nemrég sikeresen elvégezte az amerikai hadseregnek szánt hiperszonikus fegyver prototípusának utolsó tesztjét – írta meg a hvg.hu. A cél az volt, hogy kellő mennyiségű adatot szerezzenek az USA leendő új cirkálórakétáinak működéséről.

Az IFLScience beszámolója szerint a meghajtáshoz a légkör oxigénjét is felhasználó HAWC rakétát (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) egy B–52-es bombázóról indították. Ez mint első fokozat segítette a fegyvert, hogy elérje a kívánt magasságot, ahol aztán végül a HAWC elstartolt. A hiperszonikus fegyver ezután önerejéből egészen 18 300 méteres maximális magasságig emelkedett mintegy 555 km megtétele alatt, hogy aztán végül a tengerbe vagy egy másik kijelölt célpontra zuhanjon.

Ez volt a Darpa negyedik ilyen tesztje, egyúttal a projekt utolsó ilyen mérföldköve. John Clark, a Lockheed Martin Skunk Works vezetője szerint a tervezés során az elsődleges szempontot a megfizethetőség és a megbízhatóság jelentette. A tesztről ennél részletesebben nem számolt be sem a Darpa, sem a fejlesztésben részt vevő cégek, ám a sorok között olvasva úgy tűnik, mindenki elégedett volt az eredménnyel.

A HAWC – ahogy a neve is mutatja – egy koncepció volt. A fejlesztés és a tesztelés során szerzett adatokat azonban egy másik programban, a More Opportunities with HAWC-vel (MOHAWC) használják fel, amely során már a katonaság számára építik meg a hiperszonikus tesztfegyvereket.

Kapcsolódó írásaink