Bulvár

Ezek a dubajiak megint kitaláltak valamit

93 kilométernyi csoda épül, amely Dubajt a világ legbiciklibarátabb városai közé emeli

A teljesen fedett, „Hurok” nevű létesítmény a kerékpárosok, futók, és sétálók mozgási energiáját hasznosítja majd újra, így teljes mértékben károsanyagkibocsátás-mentes lesz. A sivatagi város így a világ egyik legbiciklibarátabb, és gyalogosan legjobban bejárható helye lesz – a sok egyéb csoda mellett.

Ezek a dubajiak megint kitaláltak valamit
Magyar színekben a dubaji Burj Khalifa
Fotó: Aqua Roots

A technológia elektromágneses indukciós generátorokkal működik, amelyek függőlegesen elmozdulnak a lépések súlyától. Ez az elmozduló mozgás hozza létre az energiát, amit aztán villamos áramként a generátorokhoz juttatnak – írja a raketa.hu.

A Hurokban burjánzik majd a növényzet: fák, zöld növények, sőt, függőleges veteményeskertek is lesznek. A cél, hogy 20 perces várossá váljanak, azaz a lakosság 80 százaléka minden napi teendőjét – ide értve a munkát, bevásárlást, kikapcsolódást - el tudja végezni úgy, hogy ehhez a lakóhelyétől 20 perces sétára, vagy kerékpározásra legyen szükség. Kutatások szerint ugyanis ennyi az emberi limit, ennyit hajlandóak gyalogolni naponta az emberek.

A Hurok látványterve készen van, év végére az első fázis el is kezdődhet.

Kapcsolódó írásaink

Flamingóparádé Dubajban

ĀRózsás flamingók Dubaj mellett, az 1985-ben alapított Ras Al Kho természetvédelmi terület egyik mocsarában.

Dubajtól Budapestig

ĀDombóvári Tamás: A tér minden pontjából mást lát az ember – fontos a napszak is, mert az sem mindegy, hogy milyen erősek éppen a fények