Tech

Elképesztő mit találtak egy ajkai borostyánban

Csillogó csótányok

Magyar kutatók egy tudományra új, ugyanakkor már kihalt rovarfajt azonosítottak egy ajkai kőszénmocsárból származó borostyánban – olvasható az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar (ELTE TTK) közleményében.

Elképesztő mit találtak egy ajkai borostyánban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A zárványban egy apró, metálfényű őscsótányt azonosítottak, amely a késő-kréta korból származik. A vizsgálat során az új fajt több, már ismert fajjal azonosították és elemezték, eredményeiket a Biológia című tudományos folyóiratban közölték.

A Magyar Természettudományi Múzeum, az ELTE TTK, az ATK Növényvédelmi Intézet és a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársai által közösen vizsgált pici borostyán Ajka mellett került elő, az egykor itt folyt szénbányászat során. Ezt a borostyántípust ajkait néven ismerjük, kora nagyjából 85 millió év, azaz a késő-kréta időszak santoni emeletéből származik. Az utóbbi években számos izgalmas ízeltlábút publikáltak ezekből a kicsiny kövekből – olvasható a közleményben.

„Sokáig egyszerűen nem tudtam, hogy mi lehet ez a rovar” – mondta Szabó Márton, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, aki a kutatás vezetője.

„Az állat egyáltalán nem örvend jó épségnek, nincsenek meg a lábai és hiányzik a fejének is csaknem a fele. Az első szárnypár viszont csodálatosan jó állapotban van, ráadásul furcsa, mozaikos díszítettséget visel. Épp ezért először még az is megfordult a fejemben, hogy a zárvány esetleg valamiféle lepke is lehet, mert a lepkék szárnyát is pikkelyszerű elemek fedik. Egy szlovák csótányszakértő, Peter Vršanský világosított végül fel, hogy teljesen rossz úton járok” – folytatja.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a kis rovar egy mára kihalt csótánycsalád tagja. A zárvány alapos elemzése kimutatta, hogy egy új fajról van szó, melyet Alienopterix santonicusnak neveztek el a kutatók, utalva ezzel arra a földtörténeti periódusra, amelyből a kis csótány származik – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink