Tech

Arany fokozatot kapott a Soproni Egyetem a fenntartható egyetemek világranglistáján

A felsőoktatási intézmény a világranglistán az előző évhez képest 76 helyet javított

A Soproni Egyetem idén a harmadik legzöldebb hazai egyetemként került az UI GreenMetric elnevezésű világranglistára, és arany fokozatban kvalifikálta magát a 206. helyre a 85 országot és 1050 intézményt számláló, fenntarthatósági szempontok alapján készült nemzetközi rangsorban – közölte a felsőoktatási intézmény.

Arany fokozatot kapott a Soproni Egyetem a fenntartható egyetemek világranglistáján
Soproni Egyetem a harmadik legzöldebb hazai egyetemként került az UI GreenMetric elnevezésű világranglistára
Fotó: Facebook

A tájékoztatás szerint az eredményt három értékelési ciklust követően érte el az intézmény, amely a zöldegyetem-filozófia gyakorlatban történő hatékony megvalósításának és a fenntarthatósággal kapcsolatos, célirányos fejlesztéseinek köszönhető.

A felsőoktatási intézmény a világranglistán az előző évhez képest 76 helyet javított, a részt vevő hazai 11 egyetem közül pedig két helyet.

A 2022-es felmérés nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatósággal kapcsolatos közösségi tevékenységek felmérésére, az egyetemek fenntartható működtetésének járvány utáni átalakulására és helyreállítására.

Az egyes értékelési területeket figyelembe véve a Soproni Egyetem az energia és klímaváltozás területen előrelépett, megszerezte a második helyet a hazai egyetemek között, emellett megtartotta második helyezését a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatás és kutatás és vízgazdálkodás nevű dimenziókban.

Az egyetem 82 indikátor mentén szolgáltatott adatokat. Elemzéseket végzett az intézmény zöldfelületei, beépített és nyitott terei, energiatakarékos eszközei, épületállománya, megújuló energiaforrásai, energiafelhasználása, üvegházhatású gázok kibocsátása és ennek csökkentésére tett intézkedéseiről, valamint hulladékkezelési és újrahasznosítási elveiről, szelektív hulladékgyűjtéséről, vízvédelmi programjáról, zéró emissziós járművekkel kapcsolatos sajátosságairól, fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusairól, öntevékeny hallgatói szervezeteiről és tudományos publikációiról.

A közlemény idézi Fábián Attilát, a Soproni Egyetem rektorát, aki elmondta: a következő években az intézményfejlesztési tervek megvalósítása során számos olyan beruházás várható, amelyek hatással lesznek a fenntarthatósági programjaik kedvező alakulására is.

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric zöldegyetemi világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi campusok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére.

Kapcsolódó írásaink