Tech

Kínai–magyar együttműködés Szegeden

Jelentős hasznot hajthat a kínai Ningbo University Sporttudományi és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának együttműködése. A külhoni PhD hallgatók témái között  a cipőfejlesztések mellett más mozgásdinamikához kapcsolódó kutatások is szerepelnek, amelyek a sportban és a rehabilitációban is komoly, világszintű innovációkat hozhatnak.

Kínai–magyar együttműködés Szegeden
Yaodong Gu és Bíró István dékánok (b–j)
Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Kínai csúcsfejlesztésekben működik együtt az Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara (SZTM-MK) és a Ningbo University – közölte tegnap a Tisza-parti város campusának sajtószolgálata. Mint írták, az ázsiai tanintézmény diákjai közül néhányan évek óta vendéghallgatóként folytatják biomechanikai tanulmányaikat Magyarországon. A PhD-hallgatók témái között a cipőfejlesztések mellett más mozgásdinamikához kapcsolódó kutatások is szerepelnek, amelyek a sportban és a rehabilitációban is komoly, világszintű innovációkat hozhatnak.

A közlemény szerint Bíró István, az SZTM–MK dékánja két évtizede foglalkozik mérnöki szempontból az emberi test mozgásszerveinek működésével – s ezen a vonalon érkezett 2019-ben megkeresés a kínai Ningbo University Sporttudományi Karától. A Yaodong Gu dékán vezette intézményből jelenleg négy PhD-hallgató dolgozik Szegeden.

Az ázsiai tanulók témáikhoz kapcsolódó tantárgyakat vesznek fel az SZTE-n, mint például a biomechanika vagy a mozgásvizsgálatok. Közös cél, hogy sikeres és nagy idézettségű publikációk szülessenek a tantárgyak művelése kapcsán – fogalmazott a dékán.

Nemcsak oktatást biztosítunk számukra, hanem egyfajta műszaki szemléletet is átadunk – mondta. A fiatalok számítógépen modelleznek emberi lábfejet és különböző ízületeket, s ezen túl a sport- és rehabilitációs cipők fejlesztésben is lehet alkalmazni azokat az eredményeket, amelyeket a PhD-hallgatók a szakcikkeikben összegeznek – mondta Bíró István. Egyben hozzátette, a jövőben akár az SZTE hallgatói is eljuthatnak Kínába egy csereprogram keretében.

Kapcsolódó írásaink