Sport

A koronavírus kedvencei az élsportolók

Sporttudomány. Egy magyar kutatás szerint százszor akkora eséllyel lesz egy topversenyző a világjárvány alanya

Az élsportolók közül világszerte meglehetősen sokan fertőződtek meg koronavírussal az elmúlt bő két hónapban. Vajon veszélyeztetettebbek ők, mint az átlagemberek? Vagy látszat mindez? Az idő rövidsége okán tudományosan még kevesen vizsgálták a kérdést, de a nemzetközi média észlelte a bajt.

A koronavírus  kedvencei  az élsportolók
Kapás Boglárka tünetmentesen vészelte át a fertőzést, és boldog, hogy újra edzhet
Fotó: Facebook

Az első – igaz, csak kis mintás – kutatást mi, magyarok tettük le a témában az asztalra. A Lacza Zsombor vezette kutatócsoport a Testnevelési Egyetemen öt sikersportág válogatottjain végzett vizsgálatokat, és azt találták, hogy a 290 élsportoló 29 pozitív mintája jelentősen meghaladja a teljes népességben tapasztalt arányokat. A topversenyzők tíz százaléka esett át a vírusfertőzésen, és ez százszorosa (!) a hazánk teljes lakosságára vetített adatoknak. Általánosan az is kijelenthető, és ezt például Kozma Dominik és Kapás Boglárka úszók közölték közösségi oldalaikon is, hogy a fertőzés enyhe tünetekkel, sőt a világbajnok úszónő esetében teljesen tünetmentesen zajlott. Egyetlen Covid–19-cel megfertőződött válogatott úszó, a vb-bronzérmes Bohus Richárd nyilatkozta azt, hogy rendkívüli fáradtsággal jelentkezett a betegség, de csak később, a pozitív vírusteszt után nyert magyarázatot a jelentős levertség.

Két magyar kajak–kenu válogatott is elkapta a kórt, ráadásul már edzőtáborban voltak, amikor a második teszteredményükből kiderült, megfertőződtek. Varga Ádám és Noé Zsombor mindvégig tünetmentes volt, de mivel fertőzhettek, haza nem mehettek, miként válogatott társaik közé se. Így kerültek a karanténon belüli karanténba. „Ők végig tünetmentesek voltak, de nagyon fegyelmezetten két hétig a szobájukban maradtak, külön-külön szobában Dunavarsányban, és innen is szeretném megköszönni, mert az edzőtábor személyzete és az ottani kollégák is nagyon sokat segítettek abban, hogy ezt a dolgot át tudjuk vészelni” – nyilatkozta az esetről Schmidt Gábor, a Magyar Kajak–Kenu Szövetség elnöke a Hír TV-nek. (A két hét letelte után újra tesztelték őket, s a negatív eredményt megtudva azonnal felvették
a lapátot és vízre szálltak.)

Visszatérve a magyar kutatásra, a vizsgálat konklúziója nemcsak az, hogy az élsportolók rendkívül veszélyeztetettek, sőt, tulajdonképpen az egészségügyi dolgozók után a legveszélyeztetettebb társadalmi csoport Magyarországon, de az is, hogy a fertőzött sportolók közül csak egynél alakult ki védettség, azaz a koronavírus-járvány az élsportolók jelentős részét újra ledöntheti. Ebből következik, hogy a topversenyzőket – beszéljünk bármilyen sportágról – sűrűn kell majd ellenőrizni mindaddig, amíg nincs ellenszere a vírusnak. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese (a kutatásról szóló közlemény az intézmény honlapján jelent meg) egyébként a kutatást az egyik legelismertebb orvostudományi folyóiratnak, a Sports Medicine-nek ajánlotta közlésre.

Ami a nemzetközi médiát illeti, pár elemző írás itt is fellelhető. A kínai Chinadaily.com azt feszegeti, vajon a sportolók ellenállóbbak-e a vírussal szemben, mint mások. Felsorol számos élsportolót a világ minden tájáról, akiknek meg kellett küzdeniük a kórral, és leszögezi, a közvélemény szerint ugyan
a topversenyzők erősek, egészségesek, de semmivel sem védettebbek, mint bárki más, ha a Covid–19-ről van szó. Különösen, hogy a vírus a légzőszerveken keresztül támad, a sportolók pedig kifejezetten érzékenyek a légúti betegségekre. Megemlíti a cikk azt is, hogy a 2016-os riói olimpián versenyzők közül 292-en panaszkodtak valamilyen betegségre, s ezek 47 százaléka légzési nehézségekben jelentkezett. (A kisördög persze emlékeztet arra, hogy épp a légúti nehézségekre, asztmára szedhető gyógyszerek azok, amelyek doppingnak minősülnek – ha nincs rá külön engedély.)

Érdekes írást hoz az amerikai CBS Sport is, igyekezve összegyűjteni a vírusteszten megbukott élsportolókat Kevin Duranttól, a Brooklyn Nets profi kosarasától Paulo Dybaláig, a Juventus sztárfocistájáig (utóbbi nehezen gyógyult ki, a kéthetes karantén után is pozitív teszteredményeket produkált). Mondanivalója annyi, hogy soknak tűnik a sportolók körében a járványérintettség, de épp a sportolók azok, akik sokat utaznak, sok emberrel találkoznak, így nagyobb eséllyel érintkezhettek olyannal (akár sporttársukkal is), aki hordozta a vírust.

Kapcsolódó írásaink

A vírus kiütötte a sportot

ĀSporttudomány. Orvosok, professzorok véleménye szerint a kontaktussal járó sportágakban csak a mindennapos tesztelés bevezetése után lehet elkezdeni a küzdelmeket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom