Sport

Az izmokat emlékeztetni kell a mozdulatokra

Sporttudomány. Három-négyhetes alapozó felkészülést javasolnak a szakemberek sportágtól függetlenül az otthon edzésben maradt, de sokat kihagyott játékosoknak

Samuel Umtiti, a Barcelona labdarúgója a koronavírus-járvány kényszerszünetét követően szinte csak ránézett a labdára és máris lesérült. Az élsportba nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra visszatoppanni.

Az izmokat emlékeztetni kell a mozdulatokra
A Barcelonának szinte nem volt meccse Umtiti orvosi ápolása nélkül
Fotó: AFP/Josep Lago

Edzők, sportorvosok, de maguk a sportolók is óva intenek minden versenyzőt attól, hogy az országonként és sportáganként eltérő, de nagyjából két hónapos karantén és home training stádiumából hűbelebalázs módjára nekiugorjanak az edzéseknek. Ahogy a szaknyelv mondja: az izmokat emlékeztetni kell a mozgás finomságaira. Nem elég, ha fejben tudjuk, milyen mozdulatsort tudunk (tudtunk) megcsinálni gond nélkül, a mozgató idegpályákat s magukat az izmokat rá kell vezetni, szinte mint egykor a tanulási fázisban, a különböző mozdulatsorokra. És persze ezt is csak akkor lehet megtenni, ha a sportoló nem hízott el, az otthoni edzésekkel, kardiómunkával és saját testsúlyos gyakorlatokkal fenntartotta az alapkondiját.

A legsérülésveszélyesebb helyzetben talán a labdarúgók vannak, már csak azért is, mert a focisták izomzata meglehetősen kötött, és azért is, mert a hamarosan újrainduló mérkőzések hevében olyan mozdulatot is bevállalhat a játékos, amelyet korábban tudott, de amire nem áll még készen. A közvélemény mindenesetre nem volt meglepődve, amikor Samuel Umtiti, a Barcelona amúgy igen sérülékeny (a szezonban volt már egy lábközépcsonttörése és egy térdsérülése) francia világbajnok labdarúgója a spanyol klubok karantén utáni újranyitását követő második edzésen, május 9-én lesérült. A Ciutat Esportiva edzőpályán a Barça játékosai egyesével végeztek labdás gyakorlatokat, amikor egy ártalmatlan mozdulattól meghúzódott Umtiti jobb vádlija. A hirtelen jött terhelés tehát veszélyes. Ezért hangsúlyozták például a hazai labdarúgócsapatok mesterei is a fokozatosság elvét. Feczkó Tamás, a Diósgyőr vezetőedzője annak ellenére szükségesnek tartja a háromhetes felkészülést, hogy a futómunkát személyre szabottan kiírta a kijárási korlátozás idején is a játékosainak. Vitelki Zoltán, a Debrecen mestere is fontosnak tartja a három-négyhetes alapozást.

Az AP hírportál elsősorban az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) folytatása kapcsán hívja fel a figyelmet a sérülésveszélyre. Szerintük egy dolog megvédeni a játékosokat a koronavírus-fertőzéstől, de ugyancsak meg kell óvni őket attól, hogy a palánk alá visszatérve a mérkőzések hevében sorra sérüljenek le a kosárlabdázók. Chris Paul, az Oklahoma City Thunder védője, egyben a játékosok szövetségének elnöke elmondta, nem akarják a játékosokat kényszeríteni, kinek-kinek más időre van szüksége, amíg újra visszanyeri állóképességét és játéktudását. Ez a felkészülés szerinte három-négyhetes is lehet. James Borrego, a Charlotte Hornets vezetőedzője arra mutatott rá, hogy a karantén idején nagyon eltérő edzéslehetőségeik és –eszközeik voltak a profi játékosoknak. No igen, LeBron James, a Los Angeles Lakers kétszeres olimpiai bajnok sztárja meg tudta oldani nemcsak az otthoni minőségi edzéseket, de azt is, hogy egy barátja kosárlabdapályáján gyakoroljon, amikor csak akart. És már azt se bánná, ha zárt kapuk előtt, akár egyetlen elzárt helyszínen, de befejezhetnék a parketten a bajnokságot.

A Cleveland Clinic és más népszerű, sportegészségüggyel foglalkozó intézetek weblapjai is ontják a tanácsokat, mire figyeljenek az élsportolók a hosszúra nyúlt kényszerszünet utáni visszatéréskor: csak egészségesen, fokozatosan, statikus és dinamikus nyújtások közepette álljanak edzésbe, adjanak időt az izmoknak. Meglátjuk, mi történik majd a világ sportjában. Mindenesetre jó volna, ha az élsportolók a világjárvány kényszerszünetét követően nem zuhannának bele egy újabb – sportsérülés okozta – kihagyásba.

Kapcsolódó írásaink

A vírus kiütötte a sportot

ĀSporttudomány. Orvosok, professzorok véleménye szerint a kontaktussal járó sportágakban csak a mindennapos tesztelés bevezetése után lehet elkezdeni a küzdelmeket