Tech

Szijjártó Péter: Elkötelezettek vagyunk az űr békés felhasználása mellett

Európa az utóbbi években válságról válságra bukdácsolt, s a talpra állás tekintetében különösen nagy jelentősége van az olyan magas hozzáadott értékű, csúcstechnológiát alkalmazó iparágaknak, mint amilyen az űripar – többek között erről beszélt ma Szijjártó Péter Párizsban. A külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormány űrkutatási terveiről is tájékoztatást adott az Európai Űrügynökségnek.

Szijjártó Péter: Elkötelezettek vagyunk az űr békés felhasználása mellett
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egy kritikus időszakban találkoztunk, amikor Európának szörnyű kihívásokkal kell szembenéznie. Nekünk magyaroknak, sajnos, még egy kicsivel több is jutott belőlük, hiszen a szomszédunkban háború folyik. Éppen ezért vagyunk a béke szószólói, legyen szó az élet bármely területéről, ide értve a világűrt is, amit kizárólag békés célra szabad felhasználni – közölte Szijjártó Péter az Európai Űrügynökség Miniszteri Tanácsának keddi ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az utóbbi években válságról válságra bukdácsolt a kontinens, s a talpra állás tekintetében különösen nagy jelentősége van az olyan magas hozzáadott értékű, csúcstechnológiát alkalmazó iparágaknak, mint amilyen az űripar is.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország a legszorosabb együttműködésre törekszik az Európai Űrügynökséggel (ESA), és további támogatásról biztosította a szervezetet.

„Nyilvánvalóan nem mi vagyunk itt a legnagyobb nemzet, ezért is büszkén mondhatom, hogy az elmúlt évtizedekben 114 magyar eszköz jutott a világűrbe” – jegyezte meg. Szijjártó Péter ezek után beszámolt a Hungarian to Orbit, azaz a HUNOR programról. Mint mondta, ez a legnagyobb program hazánk űrkutatásának történetében, s célja, hogy ismét magyar kutatót juttasson a kozmoszba. Az űrhajós tucatnyi magyar eszközt és nyolc, magyar egyetemek által előkészített kísérletet fog elvégezni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ahová a NASA-tól függően 2024 végén vagy 2025 elején érkezhet meg. A programra több mint 240-en jelentkeztek, köztük 39 nő, a végső válogatásra azonban csak négyen maradnak.

Kapcsolódó írásaink