Tech

Egyre több lehetőségük van a magyar kutatóknak nemzetközi infrastruktúrát igénybe venni

A magyar társadalmi és természettudományi területen kutatók egyre több nemzetközi kutatási infrastruktúrát vehetnek igénybe kutatásaikhoz - mondta Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese egy szerdai budapesti háttér beszéltetésen.

Egyre több lehetőségük van a magyar kutatóknak nemzetközi infrastruktúrát igénybe venni
Már a GDP-arányon is látszik az állami kutatásösztönző programok eredménye
Fotó: Hegedüs Róbert

Magyarország 17  európai kutatási intézményben tag, évente 3,3 milliárd forint tagdíjat fizet be, ezzel jogosultságot biztosít a magyar kutatóknak a nemzetközi kutatási infrastruktúra használatára -  jelentette ki Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese  és arra biztatta a magyar kutatókat, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.  Hangsúlyozta, hogy a 17 nemzetközi kutatói infrastruktúra a kutatási területek széles körét fedi le, főleg alapkutatásra ad kiváló lehetőséget.

Szabó István ismertette, hogy a magyar jelentkezők kutatási javaslatát az adott intézmény bíráló testülete hagyja jóvá, és érdemes nemzetközi konzorciumhoz kapcsolódva végezni a kutatást.
A nemzetközi kutatási infrastruktúra igénybevételének bizonyos díjára, valamint a részvétel költségeire pályázni lehet - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Szabó István szólt arról is, hogy az idén felmérik, a magyar kutatók mennyire éltek a lehetőséggel, illetve hol lenne még célszerű újabb nemzetközi kutatási infrastruktúrához kapcsolódni.
Szerinte a magyar tagság a nemzetközi kutatási infrastruktúrát adó intézményekben mindenképpen kifizetődő, nemcsak a pénzben nehezen kifejezhető szellemi érték növekedése miatt, hanem azért is, mert a befizetett tagdíj egy részét az intézményekbe beszállító magyar cégek vissza tudják szerezni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom