Tech

Az okosautók képesek lesznek kommunikálni az okosvárosok infrastruktúrájával

Az okosautó olyan, hálózati kapcsolattal és internet-hozzáféréssel rendelkező jármű, amely lehetővé teszi a benne található és a rajta „kívül eső” eszközök együttműködését. A gépkocsik belsejében olyan készülékek találhatók, mint például a szenzorok vagy a fedélzeti számítógépek. Összességében számtalan előnnyel járhat egy világhálóra csatlakozó jármű.

Az okosautók képesek lesznek kommunikálni az okosvárosok infrastruktúrájával
Képünk illusztráció
Fotó: THOMAS KIENZLE / AFP

A számos „okos” szoftver és hardver révén a járművek azonosíthatják környezetük „elemeit”, így önállóbbá válhatnak. Például, ha az autó képes kommunikálni az okosváros infrastruktúrájával, valós idejű információkat kaphat az útviszonyokról, a balesetekről, a forgalomról és az aktuális időjárásáról. Így a járművezető ennek köszönhetően is megváltoztathatja útvonalát, elkerülve ezzel a torlódásokat és az esetleges baleseteket - írja az iotforall.com

A jármű összegyűjti az információkat az utakon lévő tárgyakról, beleértve a járdákat, sebességmérőket és más járműveket, így is könnyebbé teheti az autó irányítását és a parkolást.

Az összegyűjtött adatok révén a gépkocsi megmutatja a legoptimálisabb útvonalakat. Bár a valós idejű forgalomfigyelés nem újdonság, de így az autó rendszerének köszönhetően is el lehet kerülni a dugókat vagy akár az építkezéseket. Flották esetén pedig minden darab egységesen kezelhető. A GPS segítségével nyomon követhető az egyes járművek lokációja, elemezhető azok állapota és a karbantartás is előre megtervezhető.

Habár az IoT-infrastruktúra megvalósítása és autó „felokosítása” pluszköltségeket jelent, de a rendszer előnyei időt és pénzt spórolhatnak meg az autósnak és biztonságosabbá tehetik a közlekedést.

A jövő közlekedéséből nemcsak az innovatív technológiák, hanem a fenntarthatóság is fontos szempont. Például a közösségi autózás jegyében minél többen „telekocsiznak”, annál inkább csökken az üzemanyag-kibocsátás és ezzel a légszennyezés.

Az az intelligens gépjárművek előnyeinek a fogyatékkal élők is nagy hasznát vehetik, a teljes mértékben önvezető autók megjelenésével pedig akár önállóan is közlekedhetnek majd.

A csatlakoztatott autókban található szenzorok számos adatot gyűjtenek össze. Ezekhez a vezetők is hozzáférhetnek, de a jármű fel is használhatja az információkat, hogy önállóan reagáljon egy adott helyzetre. Az adatokat a kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó gyártók és cégek is elemezhetik a felhasználói élmény és a szolgáltatások további javítása érdekében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom