Tech

Töltővel vagy anélkül: mire készül az Apple?

Bár az még a jövő zenéje, hogy az Apple eltünteti töltő csatlakozásait készülékeiről vagy USB-C szabványra vált, annyi biztos, hogy az Európai Parlament ismét mozgolódni kezdett az unión belüli egységes töltési szabvány kialakításáért.

Töltővel vagy anélkül: mire készül az Apple?
Nagyobb rálátása lehet a készülékekre az Apple-nek, mint korábban gondoltuk
Fotó: MH/Purger Tamás

Sürgeti az Európai Parlament az Európai Bizottságot, hogy kötelezze a gyártókat egységes töltőcsatlakozók használatára, ennek pedig első számú alanya az Apple. A presszió lényege, hogy az unión belül értékesített készülékek mind azonos csatlakozószabvánnyal legyenek felszerelve, ami lássuk be, egy csapásra megoldaná a munkahelyi „kinek van Samsung/Nokia/Apple töltője” kérdéskört.

Ehhez persze az is kéne, hogy az Apple átváltson a saját tulajdonában lévő Lightning szabványról USB-C-re. A lépés az androidos mezőnyt jóval kevésbé rázná meg, hiszen a rendszert futtató, újonnan forgalomba kerülő okostelefonok döntő többsége már most is USB-C aljzatot használ, egyedül a belépőszinten találni még elvétve egy-egy microUSB-s variánst – írja egy, a témával foglalkozó szakportál.

Megoldást jelentene még egyébként a csatlakozók teljes eltüntetése a készülékről, amelyen így mind az adatátvitel, mind a töltés vezeték nélkül zajlana. Ez jóval drasztikusabb lépés lenne, mint az USB-C aljzat bevezetése, ugyanakkor már tavaly is röppentek fel pletykák, melyek szerint az Apple pontosan ezt tervezi.

Nem árt tudni, a mobiltelefonok töltési szabványainak egységesítését az Európai Bizottság már jó ideje zászlajára tűzte, már több mint egy évtizede igyekszik nyomást gyakorolni a gyártókra, ugyanakkor megfelelő szabályozás híján egyelőre eredménytelenül. A bizottság szerint nem csak a vásárlók helyzetének megkönnyítése miatt van szükség szabványos töltőkre, de az évente azokból keletkező több mint ötvenegy ezer tonna elektronikai hulladék visszaszorítása céljából is. A piac helyzete egyébként e tekintetben az elmúlt évtizedben rengeteget javult: ahogy a BBC is rámutat, 2009-ben mintegy 30 csatlakozótípus volt ott a telefonokon, mára viszont lényegében csak az iPhone-okról ismert Lightning-aljzatokra, illetve az USB-C-re (és az itt-ott megmaradt microUSB-re) apadt a paletta.

Elemzők szerint egyébként az Apple először jövőre hagyja majd le a csatlakozót legdrágább iPhone-modelljéről, a széria többi darabjánál egyelőre meghagyja, tartva a potenciális negatív visszajelzésektől.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom