Tech

Kiderült, mennyit keresnek a youtuberek

Százezer megtekintéstől a százötvenmillióig. A Business Insidernek adott interjút néhány youtuber, akik arról is lerántották a leplet, hogy  a megtekintések alapján mennyit keresnek videóikkal - számolt be róla a Mirror.

Kiderült, mennyit keresnek a youtuberek
Habár a YouTube-videók készítése korábban egyszerű hobbinak tűnt, az elmúlt években azonban többen karriert építettek a videómegosztóra készített tartalmakkal
Fotó: AFP / Jakub Porzycki

Habár a YouTube-videók készítése korábban egyszerű hobbinak tűnt, az elmúlt években azonban többeknek sikerült karriert építeniük a videómegosztóra készített tartalmakkal. A Business Insidernek ráadásul most néhány influenszer interjút is adott arról, hogy mennyit fizet nekik YouTube a videók nézettsége után, kezdve a százezertől, egészen a hihetetlennek tűnő százötvenmillió megtekintésig.

A Business Insidernek adott interjúk nem sokkal azt követően jelentek meg, hogy a Forbes kiderítette, kik voltak 2019 legjobban fizetett youtuberei, köztük lista élén álló 8 éves Ryan Kaji-val, aki a 26 millió dolláros (közel 8 milliárd forint) álombevételre tett szert a tavalyi évben - írta a Mirror.

Hogy mennyit keresnek azok, akik „csupán” százezres nézettséggel bíró videóik vannak, arról Natalie Barbu youtuber mesélt a lapnak. Az influenszernek jelenleg 258 ezer feliratkozója, és több száz videós tartalmat töltött már fel csatornájára, amely közül körülbelül húsznak van százezer feletti nézettsége. Ezeknek darabjával 500 és 1000 dollár (azaz körülbelül 150 ezer és 300 ezer forintot) között keresett - mondta el Natalie Barbu, majd hozzátette, hogy a videókkal keresett összeg valójában a hirdetések számától függ. Példának okáért, egy olyan videójával, ami elérte százezres nézettséget, mindössze 100 dollárt (30 ezer forint) keresett, mivel abban a videóban csupán egyetlen hirdető szerepelt - magyarázta az influenszer. Továbbá Natalie Barbu azt is megjegyezte, hogy rögtön az első évben nem szabad arra számítani, hogy valaki megkeresi a 27 ezer dollárt (8 millió forint), ugyanis általában ez csak jóval később történhet meg.

Egészen más a helyzet azonban akkor, amikor a videók elérik az egymilliós megtekintést, ugyanis ekkor valami tényleg elszabadul - nyilatkoztak Marina Mogilko, Kevin David, Austen Alexander és Shelby Church youtuberek, azonban hozzá kell tenni, hogy a keresett összeg tekintetében már itt is mutatkoznak eltérések.

Habár mind a négy influenszernek van olyan tartalma, amelynek megtekintése elérte az egymilliós nézettséget, az értük kapott összeg már sokkalta különbözőbb. Shelby Church, az elmondása szerint, a videóiért 2000 és 5000 dollár (600 ezer és 1,5 millió forint) közötti fizetséget kapott, addig Austen Alexander már 6000 dollárt (körülbelül 1,8 millió forint) keres. Hovatovább, Marina Mogilko 10 ezer dollárt (hárommillió forint) is megkeresett azzal a videójával, ami elérte az egymillió megtekintést, Kevin David pedig ennek négyszeresét is bezsebelhette már.

A youtuberek azt is elárulták, hogy lényegében minden hirdetési lehetőség engedélyezése hozzájárul a bevételhez, ugyanúgy, mint a videók hossza.

Végezetül Paul Kousky elárulta, mennyit keresett azzal videójával, ami elérte az százötven milliós álommegtekintést. A youtuber többek között elmondta, hogy a Nerf játékfegyverekről szóló csatornájára töltötte fel a Nerf War: Tank Battle című videót, amellyel sikerült elérnie a hihetetlennek tűnő mennyiséget, és amely videóval 97 ezer dollárt (közel 30 millió forintot) kaszált.

Objektum doboz

Érdekességképpen, a Pénzcentrum által megkérdezett videós, Draskovics Andris elmondta, hogy Magyarországon nagyjából (...) 500 és 1500, de maximum 2000 forint körül van az az összeg, amit ezer megtekintésenként tud keresni az ember, majd hozzátette, hogy ez a szám is csalóka, hiszen pénzt csak a bevételt hozó megtekintések után kapnak a youtuberek, tehát, ha sok néző mondjuk hamar elkapcsolja a reklámokat, vagy blokkolja őket, akkor elég nehezen jön össze a nagy pénz. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a külföldi számokhoz mérten jóval kevesebbet, mindössze 100 és 300 ezer forint között kereshet az, aki havi egymillió megtekintéssel rendelkezik, és ami hazai viszonylatban igen ritka.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom