Tech

Mindenhová begyűrűzik az adathalászat

Az adathalászat napjaink egyik legnagyobb problémája az internethasználók körében, most már úgy tűnik, a Netflixhez csatlakozók is áldozatul eshetnek a csalóknak.

Mindenhová begyűrűzik az adathalászat
Fotó: MH

Több Netflix felhasználó is arról számolt be, hogy gyanús emaileket kap, amelyekben az állt: az előfizetésüket felfüggesztették, és igazolni kell az adataikat ahhoz, hogy tovább használhassák az fiókjukat - írja a Techlabor nevű szakportál. Az adathalászat manapság az egyik legnagyobb probléma, amivel az internetfelhasználóknak szembe kell néznie: sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy kik és milyen módon látnak bele a magánéletükbe a különböző okoskütyükön keresztül. Sokan ez ellen úgy védekeznek, hogy igyekeznek minimalizálni az okos készülékek számát az otthonunkban, ám még így sem lehet maximálisan kizárni az információgyűjtés lehetőségét: ha önmagában valaki csatlakozik egy email szolgáltató rendszerhez, már azzal kiteheti magát ennek a veszélynek.

Most pedig úgy tűnik, a Netflix felhasználók is áldozatul eshetnek az adathalászoknak. A szolgáltató Magyarországon is egyre népszerűbb, és a világ minden táján egyre nagyobb előfizetői bázissal rendelkezik, így nem véletlen, hogy felkeltette a csalók figyelmét, akik emailben próbálják megszerezni adatainkat, arról nem is beszélve, hogy a Netflix mostanra több, mint 158 millió előfizetővel rendelkezik világszerte.

A csaló levelek a support.netflix@emailer.com címről érkeznek, és ezúttal is csak egy jól kivitelezett csalásról van szó. Ha a verifikációhoz szükséges linkre kattintunk, akkor egy bejelentkezési képernyőre jutunk, amely természetesen nem a Netflix-hez tartozik. Ha valaki ennek bedől, ezután egy olyan oldalra jut, ahol a fizetési adatait is le kell egyeztetni, és ezáltal próbálják megszerezni a bakkártyájának adatait a csalók.

Érdemes ezeket elkerülni, és amennyiben gyanús emailt is kapunk, akkor is kerüljük a linkeken keresztül történő bejelentkezéseket. Mindig a hivatalos oldalon keresztül jelentkezzünk be, és kizárólag itt adjuk meg bankkártyánk adatait, és érdemes lehet külön kártyát is használni az online tranzakciókhoz, így talán elkerülhetjük adataink elhalászását.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom