Tech

Beismerte az Apple, hogy belenézhetnek telefonok tulajdonosainak privát fotóiba

Megerősítette a világ egyik piacvezető készülékgyártója, az Apple, hogy a cég végigböngészheti az „almás” telefonok privát fotóit, hogy gyermekbántalmazásra, -molesztálásra utaló képeket találjanak.

Beismerte az Apple, hogy belenézhetnek telefonok tulajdonosainak privát fotóiba
Nagyobb rálátása lehet a készülékekre az Apple-nek, mint korábban gondoltuk
Fotó: MH

A vállalat azonban keveset fed fel a szkennelés technikai működéséről, ezzel pedig tovább erősíti a felhasználók eddig is jogosnak mondható aggodalmát az adataik védelmével és a privát szférába tolakodó technológiai cégekkel kapcsolatban.

Az nem egyértelmű, hogy mikor kezdődött el a képkutatás, Jane Horvath, az Apple adatvédelmi igazgatója a héten azonban megerősítette a CES-en (Consumer Electronics Show), melyen számos magyar kiállító is részt vett, hogy a cég jelenleg „bizonyos technológiákat alkalmaz a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekkel kapcsolatos anyagok szűrésére” - írja az RT.

Az Apple már korábban is ejtett szót arról, hogy megvizsgálhatja a galériákat, azonban most Horvath szavai biztossá tették, hogy a procedúra már használatban is van.

Számos technológiai óriás, köztük a Facebook, a Twitter és a Google már korábban is alkalmazni kezdett egy PhotoDNA nevű eszközt, amely összeveti a fényképeket ismert, visszaéléseket bemutató fotókkal. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Apple letapogatója hasonló technológiát használ-e.