Tudomány

Gondosabban kéne ajándékoznunk

A karácsony az év legköltségesebb időszaka, ám ami ennél is fájóbb tény: az ünnepekkor kapott ajándékokat sokszor nem tudjuk a későbbiekben hasznosítani. Egy nemzetközi kutatás szerint sok idősebb családtagnak halvány fogalma sincs arról, hogyan hozhatná ki a legtöbbet az ajándékba kapott, új technológiai eszközökből.

Gondosabban kéne ajándékoznunk
Minden kívánságot teljesítettek a minisztériumok munkatársai
Fotó: Facebook/Fülöp Attila

Bár mostanra már valószínűleg mindenki az utolsó szelet bejgliket majszolja, a karácsonyra kapott ajándékok visszaváltásának és cseréjének dömpingje még csak most kezdődik, nem is beszélve a boltok által kínált év eleji, gigantius januári leárazásokról.

Szomorú tény, hogy Magyarországon általánosságban az év végén jelentősen nő a személyi kölcsönök és áruhitelek kihelyezése, az éves forgalom harminc százalékát teszi ki a novemberi és decemberi hitelezés. Vagyis a magyarok egy jelentős része kölcsönből finanszírozza a karácsonyi ajándékvásárlási dömpinget. Novemberi adatok szerint a lakosság ebben az évben addig négyszázharminc milliárd forint értékben kötött jelzáloggal nem fedezett hitelszerződéseket.

És bár sajnos, a karácsony az év egyik legköltségesebb időszaka, sok esetben feleslegesen adunk ki pénzt olyan ajándékokra, amelyet aztán nem tudnak használni azok, akiknek szántuk azokat. Egy friss nemzetközi kutatás szerint sokkal több embert érint ez a probléma, mint ahányan azt karácsonykor hajlandóak bevallani. Az ünnepek után ráadásul sok szülőnek és idősebb családtagnak halvány fogalma sincs arról, hogyan hozhatná ki a legtöbbet az ajándékba kapott új technológiai eszközökből.

A kutatás eredményei szerint - amelyet egyébként tizenhárom országban végeztek - a magyarországi válaszadók közül magát technológiai újoncnak valló minden hatodik szülő (16 százalék) úgy nyilatkozott, hogy több mint egy hónapjába telt az ajándékba kapott technológiai eszköz beállítása.

A The Rise of Can You Just… (azaz Egyre több a "Tudnál-e segíteni...?" kérdés) című jelentés rámutat, hogy a szülőknek a barátok vagy a fiatalabb családtagok segítsége nélkül nehezükre esik a legtöbbet kihozni a technológiából és a kütyükből.

A felmérésben részt vevő, tizenhat évesnél idősebb gyermekeket nevelő magyar szülők 35 százaléka tartja magát technológiai újoncnak. Több mint ötven százalékuk számolt be arról, hogy napi szinten küzd technológiai kihívásokkal a nagyobb gyermeke segítsége nélkül.   

Legyen szó azonban akár a legújabb okos hangszóróról vagy egy új táblagépről, a gyártók ma már egyre inkább arra törekszenek, hogy az eszközök már a dobozból kivéve egyszerűen használhatók legyenek. Ha egy kis útmutatást kapnak valamelyik szerettüktől vagy szaktanácsban részesülnek, akkor az idősebbek is rendeltetésszerűen használják majd az új termékeket és szolgáltatásokat, csakúgy, mint a család fiatalabb tagjai.

Kapcsolódó írásaink