Tech

Nem szívesen adnak a fiatalok tech-tanácsot a szüleiknek

Az okostelefontól kezdve a vezeték nélküli billentyűzetig a fiatalok lelkesen használják a XXI. századi technológiákat és élvezik azok minden előnyét. Sajnos úgy tűnik, hogy az idősebbek esetén nem ez a helyzet. A tizenhat évesnél idősebb gyermekeket nevelő magyar szülők harmincöt százaléka tartja magát a technológia terén újoncnak. Ezen szülők több mint a fele (ötvenkét százalék) számolt be arról, hogy a gyermeke segítsége nélkül napi szinten küzd technológiai kihívásokkal.

Nem szívesen adnak a fiatalok tech-tanácsot a szüleiknek
Fotó: mh

A fiatalabbak tartanak attól, hogy az idősebb családtagok esetleg nem akkora technológiai zsenik, ezért segítségre szorulnak majd az eszközök és kütyük használatában. Ez azt jelenti, hogy a szülők és nagyszülők hiába keresik a legújabb technológiai vívmányokat a karácsonyfa alatt. A Kaspersky kutatásának eredménye azt mutatja, hogy az Y-generáció tagjai nem hajlandóak sokat költeni technológiai termékekre karácsonykor, mert attól tartanak, hogy teljes munkaidős technológiai tanácsadónak használja őket a család.

"A piacon bőséges választékban kaphatók technológiai termékek igazán ideális ajándékok lehetnének szeretteink számára. A megállapításainkból azonban kiderül, hogy a fiatalok az életeküt megkönnyítő technológiai fejlődés ellenére sem akarnak időt fecsérelni arra, hogy beállítsák a műszaki eszközöket mások számára, ezért inkább egész egyszerűen nem vesznek technológiai termékeket ajándékba. Az idősebb rokonok így aztán számos előnyről lemaradnak" – mondta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója. Hozzátette, a technológia igazán gyorsan változik, és ez azt jelenti, hogy rendszeresen új kütyük és szoftverek használatát kell elsajátítanunk. Ez azonban nem olyan ijesztő, mint ahogy elsőre hangzik. Az idősebbek, akik talán nem annyira járatosak a technológiák használatában, mint a család fiatalabb tagjai, ugyancsak képesek lehetnek jól boldogulni ezen a területen, ha már az elején megfelelő útmutatást kapnak.

A technológiában jártas Y-generációsok csaknem a fele (negyvnhét százalék) azt mondta, hogy nem szívesen ajándékoz technológiai eszközt a szüleinek vagy az idősebb családtagoknak, mert úgysem fogják tudni beállítani őket. A Kaspersky „The Rise of Can You Just…” (azaz „Egyre több a Tudnál-e segíteni...? kérés”) című jelentése rámutat, hogy ez a korcsoport terhesnek érzi a szerettei kéréseit, mert nagyon gyakran kérik meg őket a családtagok technológiai segítségnyújtásra.

Ezek a megállapítások adatokkal jól alátámasztottak, ugyanis a felmérésben részt vevő, tizenhat évesnél idősebb gyermekeket nevelő magyar szülők harmincöt százaléka tartja magát a technológia terén újoncnak. Ezen szülők több mint a fele (ötvenkét százaléka) számolt be arról, hogy a gyermeke segítsége nélkül napi szinten küzd technológiai kihívásokkal.     

Kapcsolódó írásaink